Newsflash
Știri

62% dintre români folosesc medicamente fără prescripție

de Dorina Novac - feb. 20 2020
62% dintre români folosesc medicamente fără prescripție

Produsele care se eliberează fără prescripție medicală sunt preferate de 62% dintre români când se confruntă cu primele simptome ale unei afecțiuni minore, arată un studiu despre automedicație prezentat de RASCI.

Studiul a fost realizat pentru Asociația Română a Producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale (RASCI) de către compania de cercetare de piață IPSOS, în cadrul campaniei educaționale „Despre sănătate, cu responsabilitate”.

Confruntați cu simptome ale unei afecțiuni minore pe parcursul ultimelor 12 luni, 39% dintre respondenți au declarat că au folosit un medicament fără rețetă (OTC) pentru a-și ameliora simptomele, în timp ce 23% au apelat la suplimente alimentare în gestionarea acestora, fie vitamine și minerale, fie suplimente alimentare pe bază de plante.

Studiu RASCI

„Este firesc ca pacientul să ajungă la automedicație, este normal acest lucru. În momentul în care ai febră sau ai nasul înfundat, te duci și iei ceva pentru febră, dar ceea ce e potrivit. Eu în relație cu pacienții încerc să fac această educație, încerc să-i învăț să aleagă corect”, a declarat dr. Daciana Toma, secretar al Societății Naționale de Medicina Familiei.

Cele mai comune simptome din afecțiunile pentru gestionarea cărora românii apelează la automedicație cu produse care se eliberează fără rețetă sunt răceala și gripa, dureri de cap, dureri articulare și musculare, dureri menstruale, balonare, arsuri gastrice sau dureri de stomac.

O sintagmă de care ne lovim destul de des este cu privire la faptul că românii tratează răceala și gripa cu antibiotice. Însă studiul vine să ne dovedească că 8 din 20 români folosesc medicamente care se eliberează fără rețetă pentru a ameliora simptome de răceală și gripă, a declarat Diana Mereu, director executiv al RASCI.

Cercetarea calitativă a inclus focus-grupuri în București și încă două orașe din țară cu populația țintă, dar și interviuri în profunzime cu medici și farmaciști.

Studiul cantitativ a constat în 800 de interviuri online, eșantionul fiind reprezentativ urban pentru populația țintă. Eroarea maximă de eșantionare pentru eșantionul de 800 respondenți este de +/-3,5%, la un nivel de încredere de 95%.


Notă autor:

Sursă imagine: pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe