Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

A apărut Ghidul pacienților cu hemofilie în perioada pandemiei de COVID-19

Viața Medicală
Dorina Novac luni, 11 mai 2020, ora 10:04

Asociația Națională a Hemofilicilor din România și Asociația Inițiativa Pacientul 2.0 au lansat, vineri, „Ghidul pacienților cu hemofilie în perioada pandemiei de COVID-19”.

Într-un limbaj simplificat, documentul vine cu o serie de recomandări și informații utile în sprijinul pacienților hemofilici atât în perioada pandemiei de COVID-19, cât și dincolo de aceasta.

pacienti hemofilie

Potrivit unui comunicat de presă, documentul conține:

 • O secțiune largă de întrebări primite de la pacienți și aparținători, la care au răspuns dr. Melen Brînză, Medic Specialist Hematologie (Institutul Clinic Fundeni), Ș.L. UMF București dr. Adriana Diaconu, medic primar pediatrie și oncologie-hematologie pediatrică (șef secție Pediatrie 1 Institutul Clinic Fundeni) și Ș.L. UMF Iași dr. Cristina Tărniceriu, medic primar hematolog (Spitalul Sf. Spiridon din Iași și Coordonatorul Progamului Național de Hemofilie din Iași);
 • Accesul la tratament în perioada pandemiei;
 • Experiența pacientului cu hemofilie în contextul actual.

„Comunitatea hemofilică din țara noastră trăiește cu teamă și cu nesiguranță în ceea ce privește asigurarea continuării tratamentului antihemofilic. Pacienții cu hemofilie trebuie să beneficieze de tot sprijinul de care au nevoie, să aibă acces la informație pentru a se proteja, dar și pentru a avea acces la tratament. Facem un apel și către autorități să nu uite de această categorie de bolnavi cronici și să le acorde susținerea necesară,” a declarat Nicolae Oniga, președinte ANHR.

Ghidul este un proiect cu sprijinul:

 • Răspunsurile Casei Naționale de Asigurări de Sănătate la întrebările pacienților;
 • Proiectele prin care ANHR vine în sprijinul pacienților;
 • Informații generale despre noul coronavirus și măsuri de protecție recomandate de Organizația Mondială a Sănătății;
 • Linkuri utile pentru informarea corectă a pacienților cu hemofilie.

Ghid hemofilie copertă

„Pacienții cu hemofilie fac parte din categoria pacienților cronici mai vulnerabili la infecția cu COVID-19. Totodată, fac parte și din categoria celor care au nevoie de tratament continuu pe care, din păcate, îl pot ridica numai de la spital. Acesta ar fi un impediment față de ceilalți pacienți care pot lua tratamentul de la farmacie. La Institutul Fundeni din București, de exemplu, pacienții merg să ridice factorul de care au nevoie. Recomandarea este să sune cu o zi înainte pentru a putea fi trecuți pe lista care permite accesul în spital,” a spus dr. Melen Brînză, medic specialist hematologie, Institutul Clinic Fundeni.

Conform sursei citate, în această perioadă, pacienții cu hemofilie trebuie să țină cont de o serie de recomandări. Una dintre ele este continuarea tratamentului. Sub nicio formă, aceștia nu trebuie să își întrerupă administrarea sau reducerea medicației.

Ghidul pacienților cu hemofilie în contextul pandemiei de COVID-19 este disponibil aici.  

Sursă imegine: Pixabay

Etichete: Asociația Națională a Hemofilicilor din România Ghidul pacienților cu hemofilie pandemie de COVID-19

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
 • Tipărit + digital – 200 de lei
 • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
 • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
 • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
 • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
 • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.