Newsflash
Știri

A doua ediţie, al doilea volum

de Dr. Maria DRAGOTĂ - feb. 20 2013
A doua ediţie, al doilea volum
   Al doilea volum – Ortopedie-traumatologie, coordonator: prof. dr. Dinu M. Antonescu – din seria de douăsprezece care vor alcătui ediţia a doua a Tratatului de Chirurgie, sub redacţia prof. dr. Irinel Popescu şi prof. dr. Constantin Ciuce, a fost lansat, la 13 februarie a.c., în Aula Bibliotecii Academiei Române. La eveniment au participat acad. Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, acad. Marius Sala şi acad. Ionel Valentin Vlad, vicepreşedinţi AR, acad. D. R. Popescu, directorul Editurii Academiei, coordonatorii tratatului, membri ai colectivului de autori ai volumului ş.a.
   Acad. Ionel Haiduc a subliniat faptul că instituţia pe care o prezidează sprijină şi cultivă publicarea unor lucrări de mare valoare şi importanţă în domeniul medicinii, iar cea abia lansată prezintă garanţii serioase din punctul de vedere al valorii conţinutului ştiinţific, deoarece este elaborată de specialiştii cei mai competenţi în domeniu.
   Volumul este important în primul rând pentru cei care practică ortopedia ca specialitate, mai ales pentru tineri, aflaţi în procesul de pregătire, rezidenţi, dar şi pentru tinerii specialişti, a declarat prof. dr. Irinel Popescu. Apariţia lui denotă faptul că, în România, corpul medical, universitarii din specialitatea respectivă, au dus la capăt un efort deloc uşor şi care se încadrează în efortul programat de apariţie a douăsprezece volume ce acoperă întregul tratat, demers onorant pentru Şcoala românească de medicină. Aceasta arată în primul rând că există rezultate, care sunt prezentate, şi apoi că există oameni capabili să acopere o asemenea muncă.
   Prof. dr. Constantin Ciuce şi-a exprimat bucuria că autorii s-au încadrat în programul de apariţie a volumului, stabilit anterior. Autoritatea coordonatorului garantează asupra valorii informaţilor cuprinse în carte.
   Referindu-se la volumul pe care l-a coordonat, elaborat de un colectiv de 28 de autori, prof. dr. Dinu M. Antonescu a afirmat că într-un tratat de patologie chirurgicală, Ortopedia şi Traumatologia trebuie să prezinte acele capitole care tratează afecţiuni mai frecvente, acute, care pun în pericol viaţa pacientului, afecţiuni pe care orice medic, cu atât mai mult orice chirurg, trebuie să le cunoască, să le dea primul ajutor şi la nevoie, chiar să le trateze. Sunt oraşe în România, ale căror spitale nu au o secţie de Ortopedie şi Traumatologie şi uneori nici chiar un departament în cadrul secţiei de chirurgie. Orice medic, cu atât mai mult orice chirurg, în faţa unui traumatism osteoarticular, trebuie să pună un diagnostic şi să-i acorde primul ajutor; orice medic, în faţa unui copil cu un sindrom acut febril, trebuie să se gândească şi la o osteomielită acută care, în această fază incipientă, se vindecă fără sechele, numai printr-o simplă imobilizare şi un tratament corect condus cu antibiotice; orice medic, în faţa unei dureri osoase persistente, care se agravează progresiv, trebuie să suspicioneze o tumoră osoasă, cu atât mai mult cu cât cele maligne atacă predilect vârstele tinere. Acestea au fost considerentele pentru care şi prima ediţie şi cea de-a doua cuprind trauma­tologia osoasă şi pe cea articulară, infecţiile osteoarticulare, inclusiv tuberculoza care, considerată cândva ca fiind eradicată, este frec­vent uitată în diagnosticul diferenţial, cât şi tumorile osoase benigne şi maligne.
   Cea de-a doua ediţie a accentuat – creând câte un subcapitol aparte – asupra traumatologiei copilului şi polifracturilor şi politraumatismelor, din ce în ce mai frecvente şi mai grave. S-a insistat de asemenea asupra aspectului biologic al vindecării fracturilor, incluzând osteosinteza miniminvazivă şi şuruburile unicorticale. S-au inclus orientările terapeutice actuale ale fracturilor deschise şi ale sindromului durerii regionale complexe ce persistă după anumite traumatisme. Capitolul luxaţiilor traumatice a fost întregit cu instabilităţile articulaţiei gleno-humerale, importante pentru diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor umărului. În plus, pentru a uşura alegerea metodei terapeutice, s-au subliniat rezultatele obţinute în diversele traumatisme ale aparatului locomotor, culese fie din experienţa proprie, fie din datele din literatură. De asemenea, s-au pus la dispoziţia cititorilor cele mai frecvent utilizate scale pentru aprecierea cât mai obietivă a rezultatelor tratamentului. Capitolul tumorilor osoase a fost completat cu un subcapitol ce cuprinde ultimele noutăţi de biologie moleculară, nu pentru „a fi în pas cu moda“, ci pentru că cercetările ultimilor ani au adus noi posibilităţi de a înţelege mai bine patologia tumorală şi de a o diagnostica şi trata. Un ultim capitol, care a lipsit în ediţia precedentă, precizează particularităţile anes­teziei şi terapiei intensive în intervenţiile orto­pedice.
   Cu siguranţă, noul volum, aşteptat de spe­cialiştii în domeniu, va constitui un util instrument de lucru în activitatea profesională a acestora.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe