Newsflash
Știri

A făcut infarct pe baricade

de Dan Dumitru MIHALACHE - oct. 31 2020
A făcut infarct pe baricade

Medicul Dan Crainic, director medical la Spitalului Județean de Urgențe Alba, este al doilea cadru medical care în ultimele două săptămâni a făcut infarct la serviciu în acest spital. De epuizare.

La nici două săptămâni de când un cadru medical din secția ATI a Spitalului Județean de Urgențe Alba a suferit un infarct la serviciu, ieri (vinerii 30 octombrie) necazul s-a abătut și asupra medicului Dan Crainic, director medical al spitalului – a făcut și el infarct... în timp ce încerca să rezolve multele probleme cu care pandemia de COVID-19 i-a împovărat spitalul.

Nu avea probleme care să îi pună viața în pericol, ne-a declarat Diana Mârza, managerul spitalului: „Nu era înregistrat la noi, la medicina muncii, cu probleme medicale”.

Conf. dr. Dan Crainic

Cu o săptămână înainte

Un mic semnal se pare că tot a primit medicul, în urmă cu o săptămână, potrivit interlocutoarei noastre: „Astăzi (sâmbătă, 31 octombrie – n.red.) mi-a zis că și acum o săptămână a mai avut o ușoară durere”. De data aceasta însă durerea din piept, specifică infarctului, l-a izbit într-atât de puternic încât a fost nevoie de intervenția colegilor săi cardiologi și a celor de la UPU pentru a-i oferi primul ajutor și a-l stabiliza.

A fost transferat de urgență, cu elicopterul SMURD, la Institutul Inimii „Niculae Stăncioiu” din Cluj-Napoca unde i s-a pus un stent. Conf. dr. Adrian Molnar, directorul medical al Institutului Inimii ne-a declarat:

A avut debutul bolii ieri (vineri) în cursul dimineții, fiind la serviciu. I s-a pus diagnosticul, a fost adus cu elicopterul la Cluj. I s-a făcut coronarografia. A avut un infarct miocardic acut pe teritoriul anterior, prin obstrucția arterei interventriculare anterioare. I s-a făcut o dilatare și i s-a pus un stent. Situația este buna acum, este sub control. Dacă totul merge bine, în cel mult 3-4 zile poate fi externat.

Cum s-a ajuns aici

„De telefoane ne îmbolnăvim. Încontinuu de dimineața până seara, whatsapp, telefon... Ți se mai îmbolnăvește câte un cadru medical, trebuie înlocuit cu altul. Nu ai cu cine. Ai plin în UPU, plin peste tot, trebuie să îi trimiți în altă parte, nu sunt locuri în spitale. Cu asta ne confruntăm zilnic și nu știu cât mai rezistăm”, explică Diana Mârza. Până acum, spune aceasta, „toate treburile de coordonare le făceam eu cu domnul doctor (Dan Crainic – n.red.) pe tot spitalul, acum sunt singură. Iar eu nu sunt doctor, sunt economist. Mă ocup de transferul pacienților, de tot ce trebuie, dar nu știu cat mai rezist”.

Ca la război

Spitalul Județean de Urgențe Alba este unul dintre spitalele care deși nu sunt pentru bolnavii cu COVID-19, internează și astfel de pacienți. Cazurile care ajung aici sunt din ce în ce mai grave iar paturile sunt mereu ocupate, nemaiexistând locuri libere.

Avem 51 de paturi în secția de boli infecțioase. În permanență sunt pline, cu greu se mai eliberează câte un loc. Mai avem și 10 paturi de ATI, care deja au devenit insuficiente. Acum, de exemplu, suntem cu 13 pacienți de ATI pe 10 paturi, adică i-am pus și prin alte saloane. Este ca la război. Nu numai la ATI, peste tot. (Diana Mârza)

Potrivit managerului spitalului, în secția de boli infecțioase sunt internate și cazurile foarte grave din județ, pentru că acest spital este unul de urgență nu suport-COVID sau COVID. „Dacă am fi numai spital COVID ar fi mult mai simplu. Dar ca spital județean de urgență nu ne putem închide numai pentru COVID, pentru că nu ar mai avea cine să trateze celelalte cazuri”.

Infectați la resuscitare

La toate acestea se adaugă și infectările în rândul personalului medical din secțiile de COVID. Managera spitalului spune că există suficient echipament de protecție și dezinfecție și totuși se întâmplă: „Sunt cazurile foarte grave din ATI, care uneori necesită resuscitare, iar la resuscitare se infectează personalul medical, pentru că este contact”. Chiar la momentul discuției noastre, una dintre asistentele de pe secția de ATI ieșise pozitivă la testare și trebuie înlocuită cu altcineva: „Și asistent sau medic de ATI nu poți să înlocuiești cât ai bate din palme, pentru că nu ai cu cine. Iar cei care rămân sunt epuizați”, conchide Diana Mârza, managerul Spitalului Județean de Urgențe Alba.

 

 


Notă autor:

Sursa foto: albaiuliainfo.ro

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe