Newsflash
Știri

A fost inaugurată Academia Europeană HIV/SIDA

de Dr. M. A. - iul. 7 2009
A fost inaugurată Academia Europeană HIV/SIDA
Sâmbătă, 27 iunie a.c., la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş“ (INBI) din Bucureşti, într-un cadru festiv şi în prezenţa a aproximativ 200 de invitaţi români şi străini, a fost inaugurată Academia Europeană HIV/SIDA şi de Boli Infecţioase, un proiect ambiţios care consfinţeşte recunoaşterea experienţei româneşti în domeniu, subiect al unei ample relatări din numărul trecut.
    După o prezentare succintă a strategiei, obiectivelor şi activităţilor viitoare ale Academiei nou-înfiinţate, facută de dl prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul INBI şi coordonatorul acestei structuri ştiinţifice medicale, dl dr. Ion Bazac, ministrul sănătăţii, a lăudat iniţiativă înfiinţării Academiei Europene, afirmând că „Suntem astăzi capabili să exportăm expertiza noastră în lupta împotriva HIV/SIDA în ceea ce priveşte prevenţia, accesul la tratament şi îngrijiri medicale, dezvoltarea serviciilor de suport psihosocial pentru persoanele infectate HIV şi pentru familiile acestora şi creşterea integrării sociale“, dsa reiterând totodată sprijinul instituţiei pe care o conduce, pentru acest proiect. La rândul său, dna prof. univ. Ecaterina Andronescu, ministrul educaţiei, cercetării şi inovaţiei, a anunţat că Academia Europeană HIV/SIDA şi de Boli Infecţioase va avea statutul de şcoală academică postuniversitară. Scurta serie de discursuri a fost incheiată de ES dl Jan Sand Sorensen, coordonator rezident al Naţiunilor Unite pentru România, care a declarat că „acest tip de abordare trebuie implementat şi în alte părţi ale lumii“, subliniind faptul că „România devine, din punctul de vedere al ONU, ţara-donator, prin împărtăşirea experienţei în domeniul HIV/SIDA“.
    Momentul festiv s-a încheiat cu un tur al clădirii care va găzdui această nouă structură. La fiecare din cele două niveluri dedicate
spaţiilor educative, există câte un amfiteatru (inspirat denumite „Nicolae Cajal“, respectiv „Theodor Mironescu“ – acesta din urmă fiind întemeietorul catedrei de Boli Contagioase din Spitalul Colentina, în 1938) şi mai multe săli pentru workshop-uri (botezate cu nume ale personalităţilor din ţara noastră care au dobândit un renume internaţional prin cercetările şi rezultatele lor din domeniul Microbiologiei şi al Bolilor Infecţioase, precum Ion Cantacuzino, Aurel Stroe etc.). Ultimele două etaje sunt amenajate cu spaţii moderne de cazare în garsoniere şi apartamente, în vreme ce la demisol va funcţiona o reţea complexă de laboratoare, asigurându-se în acest fel o platformă completa pentru activităţile viitoare.
    Academia Europeană HIV/SIDA şi de Boli Infecţioase va funcţiona în cadrul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş“, sub egida Ministerului Sănătăţii, Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovaţiei, Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ Bucureşti şi Academiei de Ştiinte Medicale.  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe