Newsflash
Știri

A fost înființată Asociația Română de Psihoterapie în Schizofrenie

de Florentina Ionescu - iun. 16 2022
A fost înființată Asociația Română de Psihoterapie în Schizofrenie

O clinică specializată de psihiatrie și psihoterapie din Iași organizează astăzi simpozionul „Speranță pentru funcționalitatea pacientului cu schizofrenie”.

Cu această ocazie, reprezentanții clinicii anunță că a fost înființată Asociația Române de Psihoterapie în Schizofrenie.

În contextul creșterii alarmante din ultimii ani a numărului persoanelor suferind de probleme emoționale, necesitatea de servicii de calitate de psihiatrie și psihoterapie a crescut foarte mult, atât cele destinate adulților, dar și cele destinate copiilor, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției de Clinica Hope. 

tratament medicament metotrexat studiu schizofrenie

Schizofrenia contribuie și ea la povara globală

Schizofrenia este printre cele mai invalidante și severe tulburări medicale, fiind, conform Organizației Mondiale a Sănătății, una dintre primele 10 boli care contribuie la povara globală a bolilor la nivel mondial. Atât simptomele caracteristice schizofreniei, cât și stigmatizarea fac viața persoanelor cu această tulburare foarte dificilă, arată sursa citată.

„Îngrijirea persoanelor care suferă de schizofrenie are, de asemenea, un impact semnificativ asupra calității vieții aparținătorilor. Tratamentul poate fi foarte eficient și include pe lângă tratament medicamentos cronic, intervenții psihologice și de psihoeducație specifice. Intervențiile psihosociale pentru tratamentul schizofreniei lipsesc cu desăvârșire în alte părți ale țării. Programele de psihoeducație inexistente, numărul mic de psihologi care doresc să lucreze cu pacienții cu schizofrenie și pregătirea incompletă a acestora îngreunează și mai mult accesul la servicii de tratament de calitate.”, potrivit comunicatului.

Clinica menționată acoperă aceste nevoi, oferind astfel posibilitatea pacienților cu schizofrenie și famililor acestora de a avea acces la servicii de calitate aplicate la cele mai înalte standarde.

Programul de psihoeducație pentru pacienții cu schizofrenie și familiile lor devine gratuit și reprezentanții clinicii din Iași anunță, de asemenea, înființarea Asociației Române de Psihoterapie în Schizofrenie.

Pacienții cu schizofrenie pot avea o viață normală

În acest fel sunt extinse serviciile și în zona Moldovei, clinica punând la dispoziția locuitorilor din Iași toate programele de tratament din portofoliul său.

„Pacienții cu schizofrenie din România merită și pot avea o viață normală. Pentru a-și putea regăsi și reconstrui funcționalitatea este necesar să aibă acces la tratamente eficiente, inclusiv psihologice, conform ghidurilor internaționale. Educarea pacienților despre boala lor și oferirea de psihoterapie specifică este esențială și completează tratamentul medicamentos. De aceea ne bucurăm să putem oferi aceste intervenții gratuit inclusiv pentru pacienții din zona Iași-Moldova” a declarat dr. Gabriella Bondoc , fondator al clinicii menționate și medic primar psihiatru și psihoterapeut.

PSIHOEDUCAȚIE PENTRU SCHIZOFRENIE este un program destinat pacienților și familiilor acestora care se desfășoară pe parcursul unei zile întregi de weekend. Programul CONEXIUNI include, pe lângă programul de dezvoltare a abilităților sociale, și singurul program de psihoeducație dedicat persoanelor cu schizofrenie din țară.

„Un astfel de program este foarte eficient și absolut necesar pentru creșterea calității vieții, aderența la tratament și creșterea stimei de sine. Programul nostru de psihoeducație pentru pacienții cu schizofrenie și familiile lor devine de astăzi gratuit pentru pacienții din Iași”, au transmis reprezentanții clinicii în comunicatul de presă.

DESPRE ASOCIAȚIA ROMÂNĂ DE PSIHOTERAPIE ÎN SCHIZOFRENIE

Cu ocazia desfășurării simpozionului „Speranță pentru funcționalitatea pacientului cu schizofrenie”, reprezentanții clinici au anunțat că au înființat Asociația Română de Psihoterapie în Schizofrenie:

„În cadrul acestei asociații profesionale, traineri specializați din mai multe colțuri ale lumii vor susține cursuri de instruire pentru psihologi, psihoterapeuți în evaluarea funcționalității și formele de intervenție psihologică care au eficiență dovedită științific în tratamentul schizofreniei.”

Câteva dintre aceste forme terapeutice sunt: terapia cognitiv-comportamentală pentru psihoză (CBT-P) special dezvoltată pentru schizofrenie sau programele de training de abilități sociale (SST).

Terapeuții clinicii din Iași deja le aplică cu succes în tratamentul pacienților cu schizofrenie, dar este necesară extinderea acestor competențe la nivelul terapeuților din întreaga țară:

„Pentru aceste traininguri vom încerca să beneficiem de sponsorizări, în așa fel încât cât mai mulți terapeuți să-și permită acest training în mod gratuit.”

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe