Newsflash
Știri

A fost lansat Codul European de Practică în domeniul Cancerului

de Dorina Novac - oct. 2 2020
A fost lansat Codul European de Practică în domeniul Cancerului

Pacienţii oncologici au la dispoziţie un Cod European de Practică în domeniul Cancerului. Documentul, lansat de Organizaţia Europeană împotriva Cancerului, stabilește zece drepturi generale ale pacienţilor oncologici și ce ar trebui să aștepte aceștia de la sistemul de sănătate.

Codul European de Practică în domeniul Cancerului este, de fapt, o declaraţie accesibilă, centrată pe cetăţean şi pacient, cu privire la cerinţele de bază pentru o bună practică clinică în domeniul cancerului la nivel european, pentru a îmbunătăţi rezultatele obţinute la pacienţii cu cancer.

cancer
Sursă imagine: unsplash.com

 

Acesta a fost realizat în urma colaborării între experţi în domeniul oncologiei, pacienţi cu cancer și activiști care luptă pentru drepturile pacienţilor oncologici.

Drepturile pacienţilor

Codul acoperă drepturile pacienţilor cu cancer în privinţa unor aspecte precum: accesul egal la servicii optime de îngrijire a cancerului, inclusiv dreptul la o a doua opinie, accesul la informaţii despre calitatea și siguranţa îngrijirii, cu privire la cercetarea știinţifică și inovare în curs de desfășurare, accesul la un plan de supravieţuire personalizat, asistenţă medicală de la o echipă specializată multidisciplinară.

Adoptarea acestui Cod este extrem de importantă în contextul actual, subliniază Cezar Irimia, președintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, întrucât consolidează rolul activ pe care pacientul trebuie să-l joace:

„Pacienţii au dreptul și trebuie să fie sprijiniţi să-și crească nivelul de cunoștinţe despre boala cu care se confruntă, dar și despre sănătate și modul în care pot naviga sistemul de sănătate, pentru a căpăta încredere și a putea gestiona mai bine situaţia cu care se confruntă”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe