Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

A fost lansat Codul European de Practică în domeniul Cancerului

Viața Medicală
Dorina Novac vineri, 2 octombrie 2020

Pacienţii oncologici au la dispoziţie un Cod European de Practică în domeniul Cancerului. Documentul, lansat de Organizaţia Europeană împotriva Cancerului, stabilește zece drepturi generale ale pacienţilor oncologici și ce ar trebui să aștepte aceștia de la sistemul de sănătate.

Codul European de Practică în domeniul Cancerului este, de fapt, o declaraţie accesibilă, centrată pe cetăţean şi pacient, cu privire la cerinţele de bază pentru o bună practică clinică în domeniul cancerului la nivel european, pentru a îmbunătăţi rezultatele obţinute la pacienţii cu cancer.

cancer
Sursă imagine: unsplash.com

 

Acesta a fost realizat în urma colaborării între experţi în domeniul oncologiei, pacienţi cu cancer și activiști care luptă pentru drepturile pacienţilor oncologici.

Drepturile pacienţilor

Codul acoperă drepturile pacienţilor cu cancer în privinţa unor aspecte precum: accesul egal la servicii optime de îngrijire a cancerului, inclusiv dreptul la o a doua opinie, accesul la informaţii despre calitatea și siguranţa îngrijirii, cu privire la cercetarea știinţifică și inovare în curs de desfășurare, accesul la un plan de supravieţuire personalizat, asistenţă medicală de la o echipă specializată multidisciplinară.

Adoptarea acestui Cod este extrem de importantă în contextul actual, subliniază Cezar Irimia, președintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, întrucât consolidează rolul activ pe care pacientul trebuie să-l joace:

„Pacienţii au dreptul și trebuie să fie sprijiniţi să-și crească nivelul de cunoștinţe despre boala cu care se confruntă, dar și despre sănătate și modul în care pot naviga sistemul de sănătate, pentru a căpăta încredere și a putea gestiona mai bine situaţia cu care se confruntă”.

Etichete: Codul European de Practică în domeniul Cancerului drepturi generale ale pacienţilor oncologici

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.