Newsflash
Știri

A început recoltarea de plasmă de la donatori vindecaţi de COVID-19

de Dr. Mariana MINEA - mai 1 2020
A început recoltarea de plasmă de la donatori vindecaţi de COVID-19

Marţi, la Centrul de Transfuzie Sanguină București, au avut loc primele trei recoltări de plasmă de la persoane vindecate de COVID-19. Toţi donatorii sunt cadre medicale. După testare, plasma va fi pusă la dispoziţia spitalelor.

Potrivit Ministerului Sănătăţii (MS), plasma de la donator vindecat de COVID-19 li se va administra doar pacienţilor critici confirmaţi cu infecţia cu SARS-CoV-2, cu vârsta de cel puţin 18 ani, care îndeplinesc următoarele criterii:

  1. Se află într-o secţie de ATI dintr-un spital desemnat pentru tratamentul pacienţilor COVID-19 și avizat de Comisia de ATI;
  2. Prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe / a unor infiltrate pulmonare (>50% în 24-48 ore), în ciuda tratamentului administrat;
  3. Sunt ventilaţi mecanic de mai puţin de 10 zile sau sunt în pragul intubaţiei și ventilaţiei mecanice (dispnee severă, frecvenţă respiratorie ≥30/min, saturaţie în oxigen ≤93%, deși primesc oxigen pe mască facială, paCO2 >55 mmHg la pacienţii fără BPCO).

 Plasmafereză prin donaţie privată

Recoltarea de plasmă se face prin plasmafereză, cu ajutorul unor echipamente speciale, ce recoltează plasma direct, automatizat. Până acum, centrele de transfuzie sangvină făceau doar citafereză (recoltare de trombocite), iar plasma se recolta indirect, prin centrifugarea sângelui, decantarea elementelor figurate și extracţia plasmei cu seringa.

Noile echipamente au fost donate statului de Florin Hozoc, directorul firmei Besmax Pharma: trei aparate au fost donate MS și au ajuns la București, Timișoara și Iași, fiecare însoţit de câte 1.000 de kituri de recoltare, iar un aparat a fost donat direct orașului său natal, Piatra Neamţ, împreună cu 1.000 de kituri. Firma a oferit alte 14 echipamente pentru centrele de transfuzii judeţene, pentru folosire pe timp de un an, obligându-se să acopere costurile de instalare, instruire, întreţinere, plus kituri de recoltare pentru primele două luni de activitate, ulterior ele putând fi achiziţionate de la orice distribuitor autorizat.

Eficientizare

După cum ne explică Florin Hozoc, „la o recoltare de sânge, din 450 ml sânge, 200 ml sunt plasmă. La o recoltare prin plasmafereză, se recoltează 600 ml de plasmă, care înseamnă trei doze de plasmă.” În plus, o donare de sânge nu se poate repeta la mai puţin de 6 săptămâni, în timp ce o donare de plasmă prin plasmafereză se poate repeta la 7-10 zile în Europa și la 3 zile în SUA. „Asta înseamnă că pe parcursul perioadei de hiperimunitate, estimată la 3-4 săptămâni, în care concentraţia de anticorpi în sânge este suficient de mare, poţi avea 2-3 donări, dacă faci plasmafereză.”

Toate ţările din Uniunea Europeană, mai puţin trei – România, Malta și Cipru – colectează plasmă prin plasmafereză, iar plasma respectivă este folosită pentru producția de imunoglobulină, factori de coagulare și alte medicamente. Potrivit lui Florin Hozoc, sistemul naţional de transfuzii deţinea până acum 22 de echipamente cu care făcea doar citafereză, deși acestea ar putea fi upgradate cu module pentru plasmafereză, și 11 echipamente mai moderne, care, deși pot recolta și plasmă, și celule stem din sângele periferic, erau folosite doar pentru recoltarea de trombocite.

Ce spune legea

Potrivit lui Florin Hozoc, echipamentele donate de Besmax Pharma fuseseră cumpărate pentru un centru pe care firma sa urmează să îl deschidă în Ungaria, la 52 de km de granița cu România. Centrul a întâmpinat întârzieri în ceea ce privește construcția și primirea de autorizații, iar aparatele stăteau practic nefolosite.

Florin Hozoc ne spune că s-a orientat către Ungaria pentru recoltarea de plasmă întrucât legea românească interzice companiilor private, ONG-urilor și companiilor de stat, altele decât centrele de transfuzii județene, recoltarea de sânge, componente de sânge și plasmă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe