Newsflash
Știri

A trecut vremea entuziasmului

de Dan Dumitru MIHALACHE - mar. 4 2014
A trecut vremea entuziasmului
   Am intrat deja în al cincilea an în care tot discutăm despre programele naţionale de sănătate, cu celebrul pachet de servicii medicale de bază, cardul de sănătate, reorganizarea şi restructurarea Ministerului Sănătăţii (MS) şi altele asemenea. O dezbatere în acest sens a organizat şi Medien Conferences, marţi 11 februarie, cu tema: „Sănătatea 2014, o speranţă pentru viitor“. Evenimentul, la care „Viaţa medicală“ a fost partener, a prilejuit o serie de analize şi discuţii privind sistemul sanitar românesc, de la care – motivat sau nu – au lipsit tocmai corifeii reformei sănătăţii: Eugen Nicolăescu, dr. Vasile Cepoi, consilier de stat în Guvernul României, şi dr. Adrian Pană, secretar de stat în MS (ultimii, deşi îşi confirmaseră prezenţa, au rămas la faza „venim, suntem pe drum“, până la finalul dezbaterilor). Să fi fost de vină momentul organizării reuniunii într-una din zilele în care politica şi jocurile de culise sunt mai importante decât sănătatea şi politicile ei?
   Discuţiile, moderate de colegul nostru, Vlad Mixich, s-au axat pe lucruri concrete, mai ales că – de bine, de rău – avem o propunere de plan de reformă. Mai întâi, o scurtă prezentare a Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor (CoNAS), realizată de preşedintele acesteia, dr. Bogdan-George Jansen, a declanşat un tir de întrebări din partea audienţei cu privire la rolul, rostul şi atribuţiile acestei instituţii guvernamentale. La întrebarea „Ce înseamnă să fii acreditat vs. neacreditat?“, oficialul spune că, potrivit legii, spitalele trebuie să se acrediteze până la 31 decembrie 2015; cele care nu o fac până atunci „nu mai pot să intre într-un contract de finanţare cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), ceea ce înseamnă că vor opta pentru o finanţare direct de la pacient sau de la o companie de asigurări private“. Mai mult, potrivit Directivei europene privind mobilitatea transfrontalieră a pacienţilor, CNAS va trebui să deconteze costurile unor eventuale servicii medicale pentru un posibil pacient care vine să se trateze în România. Condiţia: spitalul care oferă serviciile trebuie să fie acreditat. Desigur, de CoNAS, instituţie care, pentru a putea intra într-un asemenea ciclu european, trebuie să primească la rândul său o acreditare internaţională. Din păcate, „CoNAS nu este acreditat internaţional şi, mai mult decât atât, nu are certificare ISO“, spune preşedintele instituţiei, care dă asigurări că încearcă puţin câte puţin, s-o aducă „pe drumul bun“. Până astăzi, au primit acreditare 77 de unităţi spitaliceşti din ţară, din care una privată.
   În pachetul de modificări legislative propuse de MS există şi o prevedere care îi obligă pe producătorii de medicamente să anunţe autorităţile, cu 6–12 luni înainte, situaţia în care un medicament anume nu va mai fi disponibil pentru furnizare în România. Pare o victorie a reprezentanţilor Asociaţiei Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR), pentru că Robert Popescu, preşedintele acesteia, spune că „noi ne-am luptat să convingem MS să impună, prin modificarea legii sănătăţii, o obligaţie de serviciu public identică celei care există deja – prin contractul-cadru cu CNAS – pentru distribuitori, farmacii şi producători de medicamente“. El spune că mai mult de jumătate din ţările Uniunii Europene au implementat această obligaţie de serviciu public pentru producătorii de medicamente, care se referă la obligativitatea de a onora orice comandă a unui distribuitor pentru pacienţii din ţara respectivă, precum şi la modul în care trebuie organizată distribuţia (în sensul de a onora comenzi la mai mult de un distribuitor).
   În urmă cu doar câteva luni, Eugen Nicolăescu, încă ministru al sănătăţii, a declarat public că încurajarea industriei de generice şi consumului acestor medicamente este o prioritate pentru ministeriatul său. Dincolo de retorica politicianului, producătorii de generice nu au simţit nimic altceva, spune dr. Laurenţiu Mihai, directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR): „Am obosit să mai sperăm – vremea emoţiilor pozitive şi a entuziasmului a trecut. Încurajarea consumului de medicamente generice a fost trecută în programul de guvernare al ultimelor guverne şi în toate scrisorile de intenţie aprobate cu finanţatorii internaţionali şi nu se întâmplă nimic“. Acesta spune că, deşi piaţa a crescut în termeni de valoare, lucrurile s-au înrăutăţit pentru producătorii de generice: se vând din ce în ce mai multe medicamente scumpe, în dauna celor accesibile, motivul fiind dispariţia acestora din urmă de pe piaţă. De vină, potrivit reprezentantului APMGR, ar fi politica de formare a preţului medicamentelor generice la nivelul minim european, dar şi nivelul taxei clawback, tot mereu crescătoare din motive „total exterioare celor care trebuie s-o plătească, respectiv producătorii de medicamente“, care fac ca multe medicamente cu preţ accesibil să devină ineficient de produs.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe