Newsflash
Știri

A treia doză de vaccin, administrată în România din octombrie

de Dorina Novac - sept. 7 2021
A treia doză de vaccin, administrată în România din octombrie

Cea de-a treia doză de vaccin anti-COVID se va administra în România din luna octombrie, a anunțat dr. Valeriu Gheorghiță.

Autoritățile au stabilit două variante pentru administrarea celei de a treia doze de vaccin anti-COVID.

a treia doza

Astfel, a treia doză va fi inclusă în schema inițială de vaccinare a persoanelor imunodeprimate – cum sunt persoanele post-transplant sau persoanele care sunt în evidență cu afecțiuni oncologice în tratament activ, persoanele cu alte condiții de imunodepresie, fie primară, fie dobândită, cum este infecția HIV netratată sau în stadii avansate.

„De asemenea, persoanele care fac terapii imunosupresoare, fie corticoterapie, fie terapie biologică, vor avea indicație de a efectua trei doze de vaccin în cadrul primei scheme de vaccinare în loc de două doze, care se recomandă la acest moment”, a precizat Valeriu Ghoerghiță.

Această autorizație a fost deja acordată de Agenţia americană pentru Alimente şi Medicamente  și, în momentul acesta, Agenție Europeană a Medicamentului evaluează această indicație, atât pentru vaccinul de la compania Pfizer -BioNTech, cât și pentru vaccinul de la compania Moderna.

De asemenea, a treia doză de vaccin se va face la cel puțin 6 luni de la schema inițială de vaccinare și se propune pentru categoriile de persoane vulnerabile, persoanele vârstnice, persoanele care se află în evidență cu afecțiuni cronice și, ulterior, se vor putea vaccina și celelalte categorii de persoane care au primit schema inițială de vaccinare.

„Repet, o doză suplimentară în cadrul schemei inițiale de vaccinare pentru persoanele imunodeprimate, și aici urmează să definim cu ajutorul comisiilor de specialitate din Ministerul Sănătății care sunt acele categorii de afecțiuni care au indicație de a primi trei doze de vaccin și, de asemenea, doza de booster sau rapelul la cel puțin 6 luni pentru aceleași categorii de persoane la care se include, evident, și restul populației. Așa încât, după cum am mai anunțat, pentru luna octombrie, începutul lunii octombrie ne propunem să demarăm și în România această etapă, cu condiția să avem până la acel moment toate etapele premergătoare legate de recomandările internaționale ale grupului de experţi de la Agenția Europeană a Medicamentului, precum şi de la Centrul European de Control al Bolilor”, a explicat medicul militar.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe