Newsflash
Știri

Abilitate, nu dizabilitate

de Dr. Sorina VASILE - dec. 12 2012
Abilitate, nu dizabilitate
   Luni, 3 decembrie, a fost Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi. Într-un raport recent, Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că aproximativ 15% din populaţia lumii are o dizabilitate, iar acest procent este în creştere ca urmare a numărului tot mai mare de persoane cu boli cronice. Cum această categorie este, conform OMS, una din cele mai marginalizate, tema din acest an a fost „Eliminarea barierelor pentru a crea o societate accesibilă tuturor“.
   În România, Activewatch (Agenţia de Monitorizare a Presei) şi Fundaţia Motivation au organizat, la 27 noiembrie a.c., a treia ediţie a Galei Persoanelor cu Dizabilităţi, sub sloganul „Accesibilizaţi libertatea“. Evenimentul, transmis la 2 decembrie de TVR, a pre­miat oameni şi proiecte care promovează înlăturarea pre­judecăţilor despre persoa­nele cu dizabilităţi.
   Astfel, asociaţia Phoenix Speranţa a câştigat la categoria „Angajatorii abili­tăţii“. Phoenix Speranţa a creat o linie de produse cosmetice vegetale la care lucrează 12 persoane cu dizabilităţi. De asemenea, alte zece persoane muncesc în ergoterapie, croitorie, cură­ţenie, bucătărie şi tâmplărie.
   Universitatea „Valahia“ din Târgovişte a cumpărat, pentru cei 130 de studenţi cu dizabilităţi înscrişi, echipamente electronice specializate. A adaptat cursurile pentru nevoile fiecărui student, a construit o platformă de e-learning, a acordat sprijin financiar şi cazare gratuită. Pentru toate acestea, a fost premiată la categoria „Şcoala tuturor abilităţilor“.
   La secţiunea „Porţi deschise“ a câştigat Hospice Casa Albert. Asociaţia Lumina Hospice – Casa Albert este organizaţia nonprofit care a construit prima unitate medicală din ţară specializată în îngrijirea bolnavilor incurabili.
   Sujeet Desai este ambasadorul internaţional al persoanelor cu sindrom Down şi a susţinut în România un concert la Sala Radio. Concertul a făcut parte din campania „Muzica dorinţelor împlinite“. El a fost premiat la categoria „Promovează abilitatea“.
   Premiul publicului l-a primit Claudiu Daniel Biţă, din Zimnicea. Claudiu îşi scrie gândurile pe http://claudiubita.com şi spune că e de profesie optimist.
   Geanina Bolba are tetrapareză. A absolvit secţia de design vestimentar a Facultăţii de Artă şi anul acesta a dictat unui desenator o întreagă colecţie vestimentară, pe care a numit-o „Cameleonul – curajul de expresie“. Juriul a decis să fie premiată la secţiunea „Oameni cu desăvârşire“.
   Informaţii mai detaliate despre gală şi persoanele cu dizabilităţi puteţi găsi pe site-ul www.incluziune.org şi www.motivation.ro.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe