Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Ablaţia minim invazivă a insulinoamelor

Viața Medicală
Dr. Diana Andronache vineri, 2 decembrie 2022

Ablaţia endoscopică cu radiofrecvenţă ghidată cu ultrasunete (EUS-RFA) poate fi o alternativă mai puţin invazivă la rezecţia insulinoamelor pancreatice în rândul pacienţilor care nu sunt eligibili sau refuză intervenţia chirurgicală.

Ghidurile Societăţii Europene de Tumori Neuroendocrine recomandă însă, ca terapie de elecţie pentru neoplasmele neuroendocrine pancreatice rezecabile, intervenţia chirurgicală, aceasta fiind curativă la 90% dintre pacienţii cu insulinom.

Un studiu retrospectiv efectuat pe zece pacienţi cu insulinom pancreatic arată însă că prin EUS-RFA, tehnică minim invazivă, poate fi obţinută remisiune clinică, definită ca prezenţa unor niveluri normale ale glicemiei și absenţa simptomelor asociate hipoglicemiei, la 6 și la 12 luni. Dimensiunea medie a formaţiunii tumorale a fost de 11,9 mm.

La doi pacienţi au apărut dureri abdominale ușoare postprocedural, în decurs de 24 de ore, însă au fost tratate cu o singură administrare de analgezice non-opioide, iar un pacient a avut sângerare precoce urmată de hemostază spontană. Răspunsul radiologic complet, documentat prin tomografie computerizată abdominală cu substanţă de contrast, la 90 de zile după procedură, a fost obţinut la toţi cei zece pacienţi.

Etichete: tratament insulinom EUS-RFA ablatie endoscopica

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC