Newsflash
Internaționale

Abordarea inovatoare a remodelării post-IM

de Dr. Diana Andronache - iun. 25 2021
Abordarea inovatoare a remodelării post-IM

Plasturii biohibrid PECUU-ECM au capacitatea de a îmbunătăţi funcţia cardiacă în bolile cardiace ischemice cronice cu remodelare extinsă post-infarct miocardic.

Infarctul miocardic (IM) este caracterizat prin modificări structurale importante, prin pierderea cardiomiocitelor în faza acută și degradarea ulterioară a matricei extracelulare. Remodelarea post-infarct miocardic evoluează către insuficienţă cardiacă în stadiu avansat. Având în vedere această problemă, cercetătorii au studiat utilizarea biomaterialelor pentru a găsi o soluţie terapeutică pentru înlocuirea ţesutului afectat în bolile cardiace ischemice.

        În ultimele două decenii, aplicarea unui plasture pe peretele epicardic, după un infarct miocardic, a fost o terapie investigată pe scară largă într-un studiu preclinic amplu și mai multe studii clinice, având ca scop prezervarea sau îmbunătăţirea funcţiei ventriculare prin stimularea procesului de remodelare post-infarct. Cercetătorii au arătat că un plasture biohibrid poate îmbunătăţi funcţia cardiacă, obiectivată prin ecocardiografie, și angiogeneza atunci când este implantat la două săptămâni după IM, pe modele animale.

Rezultate favorabile, Chiar și în stadii avansate

        Un studiu publicat în Journal of the American College of Cardio­logy a avut însă ca obiectiv evaluarea beneficiului unei intervenţii similare, iniţiată însă la mai mult timp de la IM, atunci când au apărut deja modificări structurale și funcţionale semnificative. Potrivit rezultatelor, un plasture biohibrid realizat dintr-un elastomer degradabil (PECUU) și hidrogel pe bază de ECM (matrice extracelulară), implantat la nivelul zonei afectate de infarctul miocardic, ameliorează gradul de rigiditate a peretelui ventricular. Acest efect a fost asociat cu o îmbunătăţire a remodelării cardiace și cu beneficii semnificative ale funcţiei ventriculului stâng (VS).

        Studiul a comparat rezultatele a trei grupuri de animale: cele cu infarct și fără plasture, cele cu infarct și cu plasture implantat chirurgical și cele cu infarct, fără plasture, însă cu tratament oral (losartan). În cazul animalelor cu plasture biohidrid PECUU-ECM aplicat peste zona de infarct la nivelul VS, evoluţia a fost favorabilă, cu criterii ecocardiografice, morfologice și funcţionale mai bune, la opt săptămâni după tratament, comparativ cu celelalte grupuri. Progresele recente în domeniul ingineriei și avansul tehnologic sunt promiţătoare pentru abordarea terapeutică a pacienţilor cu afectare structurală cronică post-IM.


Notă autor:

https://www.jacc.org/doi/10.1016/j.jacbts.2021.01.004

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe