Newsflash
Știri

Accesul la consultaţii, o provocare pentru pacienţii cu HIV/SIDA

de Cristina GHIOCA - dec. 4 2020
Accesul la consultaţii, o provocare pentru pacienţii cu HIV/SIDA

Peste 60% dintre pacienţii români cu HIV/SIDA nu au avut acces la consultaţie la medicul infecţionist în ultimele opt luni, arată un raport realizat de UNOPA și publicat recent.

p3Documentul a fost prezentat miercuri, în cadrul unei dezbateri online, în contextul Zilei Mondiale SIDA, marcată anual la 1 decembrie. Potrivit raportului, de la declanșarea pandemiei, 62% dintre pacienţii cu HIV/SIDA care au avut nevoie de consultaţie din partea medicului infecţionist nu au avut acces la acest serviciu.

Totodată, până în noiembrie 2020, doar 58,6% dintre respondenţi au beneficiat de analizele de monitorizare periodice specifice infecţiei HIV. Alte probleme întâlnite pe perioada pandemiei au vizat timpul și condiţiile de așteptare pentru procurarea tratamentului. Astfel, aproape 23% dintre pacienţi au așteptat câte două ore pentru ridicarea tratamentului, iar peste 11% chiar și cinci ore.

Peste 61% dintre respondenţi au spus că au fost nevoiţi să aștepte ridicarea tratamentului afară, sub cerul liber și fără acces la o
toaletă amenajată (66,7%), iar aproximativ 18% dintre pacienţi au semnalat că, în ultimele opt luni, cel puţin o dată, au primit schema de tratament incompletă sau nu au primit deloc medicamente.

Problemele pacienţilor cu HIV în toată această perioadă sunt generate de faptul că toate spitalele de boli infecţioase au fost transformate în unităţi de primă linie în tratarea COVID-19.

Evenimentul a fost organizat de Federaţia UNOPA, în parteneriat cu Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balș”, Centrul Român HIV/SIDA și Academia Europeană de HIV/SIDA. În cadrul evenimentului, s-a realizat o evaluare a situaţiei pacienţilor cu HIV trataţi la nivelul celor nouă Centre Regionale HIV/SIDA, corelată cu datele raportului UNOPA.

Ce este de făcut

Participanţii la eveniment au subliniat necesitatea implementării unor măsuri imediate de asigurare a accesului pacienţilor la servicii medicale, tratament și analize de monitorizare, precum și necesitatea înfiinţării unor programe naţionale de prevenire a infecţiei HIV, destinate cu precădere grupurilor vulnerabile.

„Dorim să facem un apel către autorităţi de a găsi soluţii adecvate, care să răspundă nevoii de stopare a pandemiei, concomitent cu respectarea accesului la servicii medicale a persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA.

Dacă acest lucru nu se va întâmpla, pe termen lung, deciziile prezente vor duce la înrăutăţirea stării de sănătate a persoanelor cu HIV/SIDA, care se vor răsfrânge asupra sistemului prin costuri ridicate de spitalizare, tratament și îngrijire medicală”, a spus Iulian Petre, director
executiv UNOPA.

Totodată, cei prezenţi au subliniat necesitatea înlăturării cauzelor care pot genera întreruperi de tratament pentru pacienţi, precum și cea a bugetării suficiente a Programului HIV/SIDA, obligativitatea spitalelor de a asigura un stoc tampon dacă au buget alocat, monitorizarea îndeplinirii obligaţiilor contractuale ale distribuitorilor de medicamente pentru această boală.

Potrivit datelor furnizate de Compartimentul pentru Monitorizarea și Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA în România, la 30 septembrie 2020 erau înregistrate 16.658 persoane infectate cu HIV în ţara noastră. Anul acesta au fost diagnosticate 212 de cazuri noi de infecţie HIV/SIDA, din care 75% bărbaţi și 25% femei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe