Newsflash
Știri

Achiziţie comună de vaccinuri pentru ţările UE

de Dr. M.G.M. - apr. 18 2014
Achiziţie comună de vaccinuri pentru ţările UE
     Comisia Europeană a aprobat, la 10 aprilie 2014, un acord de cooperare privind achiziţiile, care va permite ţărilor membre UE să obţină vaccinuri pandemice şi alte soluţii medicale în cadrul grupurilor, mai degrabă decât individual. Achiziţiile în cooperare (“joint procurement”) le permit ţărilor membre să se asigure că vaccinurile pandemice şi medicamentele sunt disponibile în cantităţi suficiente şi la un preţ corect în cazul apariţiei unei ameninţări transfrontaliere. De acest mecanism vor beneficia toate ţările UE, şi în principal cele care au întâmpinat dificultăţi în achiziţionarea de vaccinuri create pentru virusul H1N1 în 2009. 27 de ţări şi-au manifestat intenţia de a semna acordul, la care se aderă voluntar, ce va intra în funcţiune la două săptămâni după semnarea lui de către minimum o treime (zece) din ţările membre şi de Comisia Europeană. Acordul poate fi extins altor boli infecţioase, cum ar fi botulismul, antraxul, hepatita B sau poliomielita. Semnarea lui nu implică niciun angajament financiar imediat pentru ţările membre, astfel de angajamente fiind necesare în momentul semnării contractelor pe baza procedurilor de achiziţie lansate în baza acordului. În acest context, orice stat din Uniunea Europeană poate lansa altor ţări propunerea de a achiziţiona în parteneriat soluţii medicale. Propunerea creării unei astfel de cooperări pentru acces echitabil la vaccinuri şi antivirale a venit din partea ţărilor membre UE şi primele recomandări în acest sens au fost adoptate în 2010 de Consiliul Uniunii Europene.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe