Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Act normativ pentru serviciile medicale la distanță

Viața Medicală
Florentina Ionescu joi, 19 noiembrie 2020, ora 10:18

Executivul a aprobat Ordonanța de Urgență pentru completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății în ceea ce privește modul în care sunt furnizate serviciile medicale la distanță.

Actul normativ reglementează posibilitatea furnizării serviciilor medicale la distanță, prin telemedicină, de către toți profesioniștii din domeniul sănătății, se arată într-un comunicat de presă.

„Criza sanitară fără precedent a impus suplimentarea și diversificarea serviciilor medicale pentru a răspunde nevoilor reale de sănătate ale populaţiei din comunităţi, dar şi pentru gestionarea eficientă a resurselor umane si financiare din domeniu. Era nevoie de modificarea cadrului legal general care sa dea posibilitatea acordarii asistentei medicale prin telemedicină de catre toate unitatile sanitare publice si private, în beneficiul pacienților”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

telemedicina si teleconsultatii in pandemie

Serviciile care pot fi furnizate și prin telemedicină sunt:

 1. a) teleconsultația;
 2. b) teleexpertiza;
 3. c) teleasistenţa;
 4. d) teleradiologia;
 5. e) telepatologia;
 6. f) telemonitorizarea.

Eficienţă sporită a sistemului sanitar

Beneficiarii telemedicinei sunt pacientii care pot avea acces mai rapid la actul medical. Totodată, serviciile de tipul teleradiologiei și al teleconsultațiilor pot contribui la scurtarea listelor de așteptare, pot optimiza utilizarea resurselor și pot ajuta la creșterea productivității, ceea ce duce, în final, atat la îmbunătăţirea asistenţei medicale, cat şi la o eficienţă sporită a sistemului sanitar din Romania, beneficii cu atat mai importante si mai necesare in contextul actual determinat de pandemia generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

De asemenea, telemedicina (furnizarea de la distanță a serviciilor medicale) poate contribui la limitarea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 deoarce se pot limita deplasările şi interacţiunile interumane directe, fără limitarea accesului pacienților la asistența medicală necesară.

În termen de 45 de zile de la elaborare, Ministerul Sănătății va elabora normele metodologice generale de punere în aplicare a ordonanței, care vor fi aprobate prin hotărâre a Guvernului, act normativ care va cuprinde:

 1. a) specialităţile medicale şi lista serviciilor care fac obiectul serviciilor de telemedicină;
 2. b) condiţiile de organizare şi funcţionare a telemedicinei, pentru fiecare tip de serviciu de telemedicină;
 3. c) responsabilitatea stabilirii calităţii serviciului de telemedicina si a verificarii respectării ei;
 4. d) modalitatea de acordare a serviciilor de telemedicină.
Sursa foto: Engin Akyurt de la Pixabay

Etichete: ordonanta de urgenta sistem sanitar sistem sanatate sistemul de sanatate telemedicină sistem de telemedicina teleconsultații

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
 • Tipărit + digital – 200 de lei
 • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
 • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
 • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
 • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
 • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.