Newsflash
Știri

Activiștii Greenpeace România protestează în mijlocul albiei secate a Dunării

de L. Budin - aug. 11 2022
Activiștii Greenpeace România protestează în mijlocul albiei secate a Dunării

Opt caiace staționează pe fundul uscat al Dunării, la jumătatea distanței dintre România și Bulgaria, cu mesaje pentru autorități: „Vrem valurile Dunării, nu valuri de căldură”.

Pe pancartele activiștilor mai scrie: „Reduceți emisiile, protejați apa!”, „Așa arată viitorul irigațiilor”, „One day Danube will be GONE”, se arată într-un comunicat.

protest-greenpeace
Sursă foto: Greenpeace România

 

Reprezentanții Greenpeace România readuc în discuție semnalele de alarmă trase de oamenii de știință în cadrul Comisiei Interguvernamentale ONU pentru Schimbări Climatice (IPCC). Dacă omenirea nu va înceta să ardă combustibili fosili și nu își va reduce rapid emisiile din toate sectoarele, protejând în același timp resursa vulnerabilă care este apa dulce, fenomene extreme precum valurile de căldură, seceta, secarea râurilor și deșertificarea vor fi din ce în ce mai frecvente și mai grave.

„Canicula, precipitațiile extrem de reduse, agricultura intensivă, lipsa perdelelor forestiere de protecție și a măsurilor pentru adaptare la schimbări climatice au adus Europa într-o situație critică. Jumătate din țările UE se confruntă cu o secetă extremă care afectează recoltele, debitul râurilor și al lacurilor, alimentarea cu apă a comunităților, producția de energie hidro și nucleară, transporturile navale. În plus, seceta puternică declanșează și întreține incendiile de vegetație, tot mai dese și mai agresive”, se arată în comunicat.

Din cauza temperaturilor ridicate ale apelor râului Garonne, Franța și-a închis o parte din reactoarele nucleare, care nu mai pot fi răcite. Navele cu marfă care străbat rețeaua de fluvii europene sunt încărcate la jumătate sau chiar la un sfert din capacitate.

În România, debitele râurilor au scăzut la cote istorice: 700 de localități din jumătate de țară au restricții în alimentarea cu apă. Peste 240.000 de hectare de culturi agricole sunt afectate de secetă.

Ca urmare a scăderii debitului Dunării, hidrocentralele de la Porțile de Fier funcționează la capacitate redusă. Producția de energie hidro a scăzut și în alte locuri din țară, punând o presiune suplimentară pe sistemul energetic național.

La începutul lunii august, debitul Dunării la intrarea în țară era de 1860 mc/s, la jumătate față de media multianuală a lunii august (4300 mc/s). La un debit de 1800 mc/s, centrala nucleară de la Cernavodă ar trebui oprită.

„Conform prognozelor meteo, seceta se va prelungi, punând sub presiune sistemul energetic, siguranța alimentară și  aprovizionarea cu apă a țării. Cu toate astea, Guvernul României întârzie de peste doi ani realizarea strategiei pentru îndeplinirea angajamentelor Acordului de la Paris”, arată Vlad Cătună, coordonator campanii Greenpeace România.

Greenpeace cere Guvernului României implementarea de urgență a măsurilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră care alimentează criza climatică, dar și soluții vitale de adaptare, precum plantarea unei rețele naționale de păduri de protecție care să ajute în lupta cu deșertificarea.

Pentru prima dată în istorie, izvorul Tamisei s-a deplasat cu 8 km în aval

Beluga scoasă din Sena printr-o amplă operațiune de salvare a murit

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe