Newsflash
Știri

Activitatea gripală a crescut în emisfera sudică

de Dr. D. M. - aug. 27 2012
Activitatea gripală a crescut în emisfera sudică
   Activitatea gripală a crescut notabil în unele ţări din emisfera sudică, inclusiv Australia, Noua Zeelandă, Bolivia şi Brazilia, conform actualizării OMS, preluate de Buletinul de actualităţi săptămânale al Institutului Cantacuzino.
   În Australia, proporţia de probe pozitive respiratorii s-a dublat (la aproximativ 30%) comparativ cu perioada precedentă de raportare. Virusul H3N2 este dominant, dar s-au detectat şi virusuri gripale B.
   Noua Zeelandă a raportat o proporţie a vizitelor la medic pentru boli asemănătoare gripei peste nivelul bazal naţional de 50 de consultaţii la 100.000 de locuitori, înregistrat în prima perioadă a sezonului, iar modelele de activitate gripală par să fie reflectarea în „oglindă“ a sezonului 2011. Peste 70% din detecţii sunt H3N2, restul fiind egal împărţite între gripa B, gripa H1N1-2009 şi gripa A nesubtipată.
   Africa de Sud raportează continuarea activităţii gripale, cu aproximativ jumătate din probele respiratorii testate pentru gripă la sfârşitul lunii iunie pozitive, majoritatea din ele fiind gripă H3N2, urmate de gripă B.
   În Bolivia, oficialii din domeniul sănătăţii au raportat o creştere susţinută a detectării gripei în La Paz, cu virusul H1N1-2009 dominant. Brazilia raportează, de asemenea, o creştere a infecţiilor gripale, inclusiv a cazurilor grave, care implică în primul rând virusul pandemic H1N1-2009.
   În zonele temperate din America de Sud, activitatea gripală este în creştere în Paraguay, unde indicatorii au depăşit pragul epidemic, iar infecţiile grave şi decesele sunt, de asemenea, în creştere. OMS a declarat că aproximativ 53% din detecţiile de virusuri gripale din Paraguay au fost H1N1-2009. Gripa este în declin în Chile, iar activitatea gripală în Argentina este la niveluri scăzute.
   Punctele fierbinţi din zonele tropicale din Asia sunt Vietnam, care a raportat o activitate susţinută a gripei H3N2 în ultimele săptămâni, şi Singapore.
   În zonele temperate din emosfera nordică, activitatea gripală s-a încheiat în mare măsură, iar ţările fie au încetat, fie au redus raportările. CDC a comunicat o scădere a indicatorilor săptămânali sub nivelurile bazale. Numărul total de decese din sezonul 2011/2012 este de 33.
   Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a difuzat o evaluare detaliată genetică a 426 de virusuri, analizate între ianuarie şi iunie 2012. Analiza filogenetică a constatat că toate virusurile H3N2 provin din cinci grupe genetice. Raportul informează că virusul H1N1-2009 continuă să arate semne de drift, date de virusul din vaccin, dar majoritatea izolatelor sunt încă antigenic similare cu acesta.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe