Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Adenocarcinomul de pancreas face mai multe victime ca oricând în Europa

Viața Medicală
Florentina Ionescu luni, 26 septembrie 2022, ora 11:01

Fiind unul dintre cele mai agresive cancere, adenocarcinomul de pancreas face mai multe victime ca oricând în Europa, atrag atenția specialiștii.

Statisticile arată că 80% dintre pacienții cu cancer de pancreas sunt diagnosticați în ultimul stadiu al bolii – cel metastatic. Acest lucru înseamnă că rata de supraviețuire la 5 ani scade dramatic. Alarmant este și faptul că acest tip de neoplasm face mai multe victime ca oricând în Europa. 

doctor victor stefanescu chirurg (1)

La nivel mondial, cancerul pancreatic reprezintă cea de-a patra cauză de mortalitate prin cancer și, din păcate, incidența acestui tip de neoplasm este într-o continuă creștere. O abordare nouă a bolii dă speranțe atât pacienților, cât și medicilor, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției.

Noi repere în tratamentul bolii

Medicina modernă oferă pacienților cu cancer de pancreas o rată de supraviețuire mai mare. Studiile de specialitate au dovedit că tratamentul chimioterapic neoadjuvant si chirurgia de calitate fac diferența atunci când vine vorba de supraviețuirea pacienților cu neoplasm pancreatic. Această abordare și protocolul corect efectuat stabilesc noi repere în tratamentul bolii, care fac ca rata de supraviețuire să crească simțitor.

„În ultimii ani s-au schimbat destul de multe în ceea ce privește abordul acestei patologii. Pentru cazurile incipiente chirurgia rămâne pilonul principal al tratamentului. Însă în cazurile mai avansate, cu contact vascular extins al tumorii, tratamentul debuteaza printr-o chimioterapie neoadjuvantă. Ideea este că, fiind un cancer foarte agresiv, cu ajutorul acestei chimioterapii neoadjuvante reușim să oprim evoluția bolii la nivel pancreatic și să distrugem posibilele celulele care circulă deja prin sânge sau care au metastazat în alte țesuturi și pe care nu le putem vedea. a declarat Victor Ștefănescu, medic primar chirurgie generală.

Dacă în urma chimioterapiei neoadjuvante se obține un răspuns satisfăcător, următorul pas este tot intervenția chirurgicală, a adăugat medicul citat:

„Aceasta este o intervenție de anvergură, care durează în medie 5-7 ore atunci când este efectuată corect și uneori chiar mai mult în cazul unor reconstrucții vasculare complexe sau când este efectuată prin abord minim invaziv. O altă componentă importantă este reprezentată de terapia adjuvantă (postoperatorie), care trebuie efectuată de cele mai multe ori pentru a consolida rezultatele operației. Dar pentru a putea fi efectuată este necesar ca pacientul să se recupereze rapid postoperator, rolul unei intervenții cu complicații minime fiind determinant.”

Primă alegere în tumorile de pancreas distal

Chirurgia minim invazivă începe să fie folosită tot mai des în cazul tumorilor cefalo-pancreatice, ea impunându-se de foarte mulți ani ca primă alegere în tumorile de pancreas distal.

Rezultatele din punct de vedere oncologic sunt similare cu cele date de chirurgia clasică. Marele avantaj al chirurgiei minim invazive este acela că pacientul se recuperează într-un timp mult mai scurt.

Indiciul care semnalează prezența cancerului de pancreas

În stadiile incipiente, simptomele cancerului de pancreas sunt aproape inexistente. Și dacă apar, cele mai multe dintre aceste semne sunt comune și cu alte afecțiuni. Ce ar putea indica un astfel de neoplasm? Durere abdominală persistentă, uneori cu iradiere posterioară, scădere ponderală, icter sclero-tegumentar. Însă există și un indiciu clar. 

doctor victor stefanescu chirurg (2)

„Un semn destul de important este debutul unui diabet la un pacient anterior nondiabetic sau agravarea unu diabet ușor preexistent. Acestea ar trebui din start să ne ducă cu gândul la o suferință pancreatică.”, a explicat Victor Ștefănescu (foto), medic primar chirurgie generală.

Cercetările pentru tratarea acestui tip de neoplasm sunt lente, însă există speranță. Progresele în oncologie, chirurgia de avangardă și medicii care caută mereu soluții salvatoare îi încurajează pe pacienți.

Etichete: adenocarcinom adenocarcinom pancreas cancer pancreas cancer pancreatic metastatic Chirurgie generală victor stefanescu

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC