Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Administrarea optimă a antiagregantelor

Viața Medicală
Dr. Mădălina Badea vineri, 10 iulie 2020

Administrarea prasugrel masticat nu aduce beneficii privind efectul antiagregant plachetar faţă de administrarea întregului comprimat la pacienţii supuși angioplastiei primare în cadrul STEMI.

stire 2Administrarea intravenoasă de cangrelor este, în schimb, superioară faţă de cea orală a prasugrel, acestea fiind rezultatele studiului FABOLUS FASTER, prezentate la întâlnirea anuală a Asociaţiei Europene de Intervenţii Cardiovasculare Percutane.

Dr. Valgimigli de la Universitatea din Berna a explicat că administrarea standard de inhibitori de P2Y12 la acești pacienţi nu asigură inhibarea plachetară precoce optimă. Administrarea intravenoasă de tirofiban sau de cangrelor are o acţiune mai rapidă și mai lungă de inhibiţie plachetară decât a altor inhibitori de P2Y12.

Întrucât anterior nu exista niciun studiu care să compare direct inhibitorul de GP IIb/IIIa, tirofiban, și inhibitorul de P2Y12, cangrelor, studiul FABOLUS FASTER a venit în ajutor și a evidenţiat un efect mai rapid și mai potent al tirofiban la pacienţii cu STEMI trataţi prin angioplastie primară (95% inhibiţie plachetară vs. 34,1% la 30 de minute).

Lipsa de răspuns, definită ca agregarea plachetară mai mare de 59%, nu a fost prezentă la 30 de minute pentru tirofiban, iar la 3 și 4-6 ore a fost de 8%. Cangrelor a înregistrat procente de 50-58% la 2 ore și de 82% la
3 ore.

În cadrul acestui studiu, activarea plachetară a fost evaluată pe calea adenozin difosfat (ADP), aceasta nefiind singura cale existentă, ceea ce ar putea reprezenta un dezavantaj al acestui studiu privind aplicabilitatea rezultatelor in vivo.

Totodată, în ciuda efectului antiagregant plachetar impresionant, tirofiban nu este indicat de rutină în tratamentul STEMI, ci este utilizat pentru situaţii de salvare din cauza riscului de sângerare asociat.

Cu toate acestea, dr. Valgimigli a sugerat că acest risc de sângerare crescut este bazat pe studii mai vechi, ce au evaluat efectul acestui inhibitor de GP IIb/IIIa la administrare prelungită, astfel că ar fi oportună reevaluarea balanţei risc-beneficiu prin studii noi.

Circulation. 2020 Jun 27; doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.120.046928

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.