Newsflash
Știri

Admiterea la Medicină, fereastră spre o slujbă în UE

de Mirabela VIAŞU - iul. 31 2013
Admiterea la Medicină, fereastră spre o slujbă în UE
Numărul absolvenţilor de liceu care visează să devină medici creşte de la an la an. Dovada o reprezintă listele din ce în ce mai lungi ale candidaţilor la examenul de admitere, iar acest trend ascendent poate fi observat în toate universităţile de medicină şi farmacie din ţară.
Sistemul sanitar românesc este într-o continuă etapă de reformare, iar nivelul salarizării cadrelor medicale stă adesea la baza numeroaselor dispute dintre guvernanţi şi personalul sanitar. Şi totuşi, ce anume-i motivează pe tineri să aleagă profesia de medic? Faptul că pot să plece din ţară. „Mi-aş dori eu să pot să spun că suntem noi atât de buni încât reuşim să-i atragem, însă nu trebuie să ne ascundem după deget. Aleg facultăţile de medicină pentru că pot să-şi găsească de lucru în străinătate. Poate 5–7% din ei fac asta din idealism“, susţine prof. dr. Marius Raica, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Timişoara.
Nevoia de personal medical este foarte mare în aproape orice sistem sanitar din lume, iar acest lucru face din medicină o profesie stabilă. Au existat şi vor exista întotdeauna oferte de angajare, atât în România, cât şi în afara graniţelor ţării. „Medicina este o profesie sigură oriunde în lume. Diploma odată obţinută după absolvirea studiilor este recunoscută în toată comunitatea europeană, fapt care permite tinerilor medici să-şi aleagă orice sistem sanitar european. În plus, „Carol Davila“ este o universitate prestigioasă, recunoscută în lume pentru calitatea educaţiei oferite“, ne-a răspuns acad. Ioanel Sinescu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Capitală. De aceeaşi părere este şi prof. dr. Vasile Astărăstoae, rectorul UMF „Gr. T. Popa“ din Iaşi: „Medicina este o profesie care asigură integrarea pe piaţa muncii. Cine termină medicina este sigur că va găsi un loc de muncă atât în ţară, cât mai ales în străinătate, unde salariile ajung la mii de euro“.
De la 1 ianuarie 2014, odată cu liberalizarea pieţei muncii în Uniunea Europeană pentru români, tinerii absolvenţi de medicină vor avea deschise absolut toate uşile. Şi nimeni nu-i va putea opri să plece. „La cum se întâmplă la noi, când vine vorba de Sănătate şi de Educaţie, nu cred că se vor crea condiţii favorabile de muncă“, consideră prof. dr. Marius Raica.
Piaţa europeană primeşte în mod special medici rezidenţi. Pentru a nu-i pierde, reprezentanţii Colegiului Medicilor din România cer Guvernului dublarea salariilor rezidenţilor, care la noi primesc în medie 200 de euro, în timp ce în UE le sunt oferite venituri de peste 1.300 de euro, plus multiple avantaje. „Dacă vrem ca în viitor să avem cine să ne trateze trebuie să avem oamenii pregătiţi să preia ştafeta, iar dacă tinerii pleacă, viitorul este sumbru“, susţine prof. dr. Vasile Astărăstoae.
Cea mai mare concurenţă la admiterea din acest an a fost de departe la Facultatea de Medicină Dentară din cadrul UMF „Carol Davila“ din Bucureşti, unde 1.280 de candidaţi au luptat pentru unul dintre cele 131 de locuri bugetate. Au fost 9,7 candidaţi pe loc, o creştere de peste 50% faţă de anul trecut, când au fost 4,1 candidaţi pe loc. Concurenţa a fost mai mare decât anul trecut şi la Facultatea de Medicină, unde anul acesta s-au înscris 2.264 de persoane pentru cele 432 de locuri bugetate, în timp ce anul precedent au fost 1.909 candidaţi pe 430 de locuri fără taxă. „Ne apropiem de situaţia existentă înainte de 1989, când concurenţa la medicină era de 15–16 candidaţi pe loc. O concurenţă mare creşte prestigiul universităţii, ridică ştacheta şi toată lumea are numai de câştigat“, a declarat acad. Ioanel Sinescu.
Aglomeraţie mare s-a înregistrat şi la Iaşi, unde 1.090 de absolvenţi de liceu s-au înscris pe cele 298 de locuri finanţate de la buget, oferite la specializarea Medicină. O concurenţă asemănătoare, de 3,7 candidaţi pe loc poate fi observată şi la Medicină dentară, unde s-au înscris 338 de persoane pentru cele 89 de locuri bugetate oferite. Nu putem însă vorbi de un boom, ne-a asigurat rectorul UMF Iaşi: „Concurenţa este într-adevăr mai mare decât anul trecut, însă explozia numărului de candidaţi a fost în 2012. Majoritatea fac calcule luând în considerare doar locurile bugetate oferite, însă dacă ne raportăm la totalul de locuri disponibile, cu şi fără taxă, obţinem o concurenţă de 2,3–2,5 candidaţi pe loc“.
La Timişoara, cele mai căutate specializări din acest an sunt: Medicina generală, unde 959 de candidaţi „se bat“ pe cele 299 de locuri bugetate; asistenţă medicală generală, unde se înregistrează şi cea mai mare concurenţă – 7 candidaţi pe loc (344 de persoane înscrise pe cele 49 de locuri oferite); balneofiziokinetoterapie şi recuperare, unde au fost 287 de înscrişi pe 49 de locuri bugetate. „Toate aceste specializări reprezintă holuri spre sistemele sanitare din Uniunea Europeană şi Canada“, spune prof. dr. Marius Raica.
O concurenţă de peste patru candidaţi pe loc s-a înregistrat şi la UMF Tg. Mureş, atât la Facultatea de Medicină, cât şi la cea de Medicină dentară, unde pe linia română s-au înscris 559 de persoane pe cele 135 de locuri bugetate, respectiv 152 de candiaţi pe cele 35 de locuri finanţate de la buget. În ceea ce priveşte concurenţa la Facultatea de medicină din cadrul UMF Cluj, cifrele arată că au fost 3,1 candidaţi pe loc, în timp ce la medicină dentară s-au înregistrat 2,7 candidaţi pe loc.
Per total, peste 15.000 de tineri absolvenţi de liceu au susţinut miercuri, 24 iulie, examenul de admitere la majoritatea universităţilor de medicină şi farmacie din ţară. Rămâne să vedem câţi dintre cei admişi vor alege, la finalul celor şase ani de studiu, să practice profesia de medic în România.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe