Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Ajutor pentru un pacient cu cancer, în contextul pandemiei de COVID-19

Viața Medicală
Dorina Novac marţi, 16 iunie 2020, ora 12:22

Un copil cu limfom Hodgkin clasic, participant la un studiu clinic desfășurat în Italia, a fost ajutat de MSD România să își primească tratamentul în perioada pandemiei de COVID-19.

Potrivit unui comunicat de presă, pentru mulți pacienți oncologici, studiile clinice reprezintă o șansă la un tratament inovator care le poate salva viața, dar măsurile de prevenire și limitare a îmbolnăvirilor cu noul coronavirus au dus, în anumite situații, la imposibilitatea pacienților români de a călători către centrele de investigație clinică. 

pacient cu cancer
Sursă imagine: unsplash.com

 

În această situație s-a aflat, în luna martie, și Alexandru (nume fictiv pentru a-i proteja identitatea -n. red),  un copil cu limfom Hodgkin clasic, participant la un studiu clinic desfășurat în Italia.

Pe măsură ce epidemia lua amploare, deplasarea către centrul de investigație clinică din Roma a devenit imposibilă pentru familia lui Alexandru, dar micuțul a primit un ajutor din partea unei companii farmaceutice.

„MSD România a reușit sa asigure toate premisele pentru efectuarea procedurilor necesare pentru ca lui Alexandru să îi fie administrat tratamentul, chiar dacă studiul clinic la care participa nu se desfășoară în țara noastră”, se arată în comunicatul de presă.

Demersul, aliniat regulilor de bună practică în studii clinice și reglementărilor în vigoare, a fost posibil datorită unei colaborări strânse între cele două țări.

Pentru ca Alexandru să poată participa în continuare la studiul clinic în care era înrolat și să urmeze tratamentul, echipa din România a reușit să identifice un centru oncologic disponibil în țară, care să își asume responsabilitatea efectuării procedurilor necesare, să pregătească echipa medicală și toată documentația necesară.

„Reușita noastră este un exemplu de bună practică în ceea ce privește colaborarea între autoritățile competente, centrele de oncologie și companie, ce a dus la implementarea tuturor procedurilor necesare pentru continuarea administrării în condiții excepționale a tratamentului în România, în pofida pandemiei de coronavirus”, a declarat Nicolas Renard, director general MSD România.

În contextul actual, derularea și gestionarea studiilor clinice necesită alocarea de resurse materiale și umane suplimentare din partea tuturor factorilor implicați în desfășurarea acestora, precum și de o abordare inovatoare pentru a susține accesul la tratament pentru pacienții înrolați.

„Companiile sponsor depun eforturi semnificative pentru continuarea tratamentului pacienților, parte a studiilor clinice, în timp ce medicii investigatori sunt nevoiți să implementeze noi planuri de monitorizare în concordanță cu protocolul și să adopte măsuri de protecție care să asigure un nivel maxim de siguranță pentru pacienți și calitatea datelor generate privind eficienţa medicamentului”, potrivit sursei citate.

Etichete: pacienti oncologici tratament coronavirus limfom Hodgkin cancer

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.