Newsflash
Știri

Alăptarea, mai mult decât hrană

de Dr. Maria DRAGOTĂ - aug. 23 2013
Alăptarea, mai mult decât hrană
„Alăptez de aproape şapte ani!“ „Cum aşa?“ „Simplu, am trei copii, născuţi la diferenţă de doi ani şi ceva.“ Dialogul a fost surprins la etajul sălii Dalles, plin în acea zi (1 august) de mame, viitoare şi actuale, câţiva taţi, şi desigur copii, cu preocupările corespunzătoare vârstei – de la supt la alergat printre mese. A fost un workshop interactiv, organizat de Asociaţia ProMama – Institut şi Centru de Alăptare, în care consilierii în alăptare au discutat despre piedicile cu care se confruntă mamele şi modalităţile de depăşire a lor. Manifestarea a deschis Săptămâna mondială a alăptării, marcată în perioada 1–7 august a.c. în peste 170 de ţări. Tema din acest an, „Sprijin pentru alăptare: alături de mame“, a subliniat importanţa susţinerii pe care comunitatea o poate oferi mamelor care alăptează. Şi alte organizaţii din domeniu (Asociaţia pentru Naştere Naturală şi Alăptare, BB Center Constanţa etc.) au desfăşurat, cu acest prilej, întâlniri informative, grupuri de sprijin pentru alăptare, campanii de conştientizare asupra efectelor negative ale lipsei alăptării.
Alăptarea este cea mai bună sursă de hrană pentru sugari şi copiii mici. Laptele matern este disponibil şi accesibil, oferă toate substanţele nutritive necesare pentru o dezvoltare sănătoasă; este sigur şi conţine anticorpi ce protejează faţă de boli precum diareea şi pneumonia, cauzele principale ale mortalităţii infantile la nivel mondial. Cei alăptaţi la sân au o probabilitate mai mică de supraponderalitate/obezitate mai târziu în viaţă, sunt mai puţin predispuşi la diabet zaharat şi au performanţe mai bune la testele de inteligenţă. Alăptarea aduce beneficii şi mamelor: le ajută să revină mai repede la greutatea dinaintea sarcinii, reduce riscul de cancer mamar şi ovarian etc. Formulele de lapte pentru sugari nu conţin anticorpi, în plus, există riscuri ce decurg din utilizarea apei nesigure şi a echipamentului nesterilizat sau din prezenţa bacteriilor ori a altor contaminanţi în formulele de lapte praf. OMS recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de şase luni a copilului şi continuarea alăptării până la doi ani şi peste. Se estimează că la nivel mondial, doar 38% din copii sunt alăptaţi exclusiv până la şase luni. Deşi aproape toate mamele sunt fizic capabile să alăpteze, dacă au informaţii corecte şi sprijin (din partea cadrelor medicale, a specialiştilor în alăptare, a familiei şi prietenilor, angajatorilor, legislaţiei), în multe cazuri, sunt descurajate să o facă şi sunt induse în eroare – direct prin publicitate, pachete informative, reprezentanţi de vânzări, şi indirect prin sistemul sanitar – să creadă că oferă copiilor un start mai bun în viaţă prin hrănirea lor cu înlocuitori de lapte. Alăptarea trebuie învăţată şi multe femei se confruntă cu dificultăţi la început: durerea mamelonului, angorjarea sânilor, teama că nu au suficient lapte etc. Pentru a îmbunătăţi îngrijirea mamelor şi a nou-născuţilor, în peste 150 de ţări există facilităţi în domeniu, ca urmare a iniţiativei OMS-UNICEF „Spital prieten al copilului“.
Conform unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, doar 37 din cele 199 de ţări ce raportează OMS măsurile privind implementarea Codului internaţional de marketing al substituenţilor de lapte matern au adoptat legi care să reflecte toate recomandările sale. Astfel, 69 de ţări (35%) interzic complet publicitatea la substituenţii de lapte materni; 62 (31%) interzic complet mostrele gratuite pentru serviciile de sănătate; 64 (32%) interzic complet cadourile de orice fel de la producători pentru lucrătorii din domeniul sănătăţii; 83 (42%) solicită un mesaj pe etichetele substituenţilor de lapte matern, cu privire la superioritatea alăptării; doar 45 de ţări (23%) raportează o implementare funcţională şi un sistem de monitorizare în domeniu. Pentru a realiza creşterea ratei globale de alăptare exclusivă timp de şase luni la cel puţin 50% până în 2025, OMS a dezvoltat cursuri de instruire a lucrătorilor în domeniul sănătăţii (consilieri în alăptare), care să le ofere sprijin calificat mamelor care alăptează (inclusiv celor infectate cu HIV) şi să monitorizeze creşterea copiilor, identificând astfel precoce riscul de subnutriţie sau exces de greutate/obezitate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe