Newsflash
Știri

Alcoolul în timpul sarcinii

de Alexandra NISTOROIU - sept. 26 2014
Alcoolul în timpul sarcinii
Afecţiunile din spectrul alcoolismului fetal (FASD) afectează 1% din populaţia generală, la nivel global. Consumul de alcool în timpul sarcinii generează o serie de malformaţii congenitale şi tulburări de dezvoltare fetală. Acestea sunt problemele la care încearcă să răspundă „Prea mic să beau“, o campanie de comunicare desfăşurată simultan în SUA, Canada, Australia, Africa şi 15 ţări europene, printre care şi România. Campania este derulată de Alianţa europeană pentru tulburările din spectrul alcoolismului fetal (EUFASD), Organizaţia americană pentru sindromul alcoolismului fetal (NOFAS), Alianţa europeană de politici în domeniul alcoolului (EUROCARE). În România, campania a fost lansată la 9 septembrie de Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti.
În funcţie de perioada şi frecvenţa consumului matern de alcool, problemele medicale cauzate de expunerea prenatală la alcool includ: trăsături faciale anormale, tulburări de creştere, deficite neurologice, inclusiv retard mental, malformaţii ale inimilor, plămânilor sau rinichilor, hiperactivitate şi tulburări comportamentale, probleme de memorie şi atenţie, tulburări motorii (coordonare proastă a mişcărilor, întârzieri ale abilităţilor motorii), tulburări de învăţare.
Aproximativ 40.000 de nou-născuţi din SUA suferă de tulburări din spectrul alcoolismului fetal, boala având aproximativ aceeaşi incidenţă ca autismul. Statisticile NOFAS spun că una din cinci femei consumă alcool în timpul sarcinii şi că 15% din toate femeile însărcinate nu ştiu că acest obicei este periculos. Mamele care nasc copii cu FASD tind: să nască la vârste mai înaintate, să aibă un nivel educaţional mai scăzut, alte rude care consumă alcool în exces, alţi copii cu FASD, un tipar de îngrijire prenatală slabă şi un tipar distinct al consumului de alcool (consum de alcool înainte şi în timpul sarcinii, o încercare eşuată de a reduce consumul de alcool în timpul sarcinii, episoade frecvente debinge drinking – o formă episodică de consum excesiv de alcool) – arată un reviewpublicat la 28 august 2014 în European child & adolescent psychiatry.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe