Newsflash
Știri

Alegerea informată

de Alexandra NISTOROIU - apr. 6 2017
Alegerea informată
     Nu trebuie să fii credincios ca să fii habotnic. Dacă mai era nevoie să o demonstreze cineva, s-a văzut în felul în care se poartă dezbaterea pe tema avortului, reaprinsă zilele trecute de „Marșul pentru viață”. În miezul isteriei surde la argumentele celeilalte părți (de care dau dovadă și unii, și alții), toată lumea pare să fi uitat tocmai de drepturile și de nevoile reale ale celor pe care vor să îi protejeze, dar și de complexitatea problemei discutate.
     Sâmbăta trecută, în peste 280 de orașe din țară și din Republica Moldova, au fost organizate marșuri pentru viață, la inițiativa Coaliției pentru Familie. Oficial, oamenii au ieșit ca să își arate susținerea pentru femeile însărcinate, nu pentru a cere interzicerea avorturilor. Au subliniat acest aspect în mai multe declarații de presă. Neoficial, mitingul e perceput ca având întocmai această agendă și tocmai de aceea naște reacții violente sau miștouri dure din partea acelora care nu mai vor să vadă niciodată statul transformând corpul în proprietate publică. „Avortul ucide”, „Ajută mama și copilul”, „Viața este primul și cel mai important drept al omului”, „Bărbații adevărați aleg viața”, „Bărbații adevărați sunt și tați adevărați” – acestea erau mesajele purtate de participanții la miting. Fără a încerca o analiză de conținut a pancartelor, sentimentul care dădea fiori pe șira spinării era că femeia (însărcinată) este ființa pasivă, care trebuie „ajutată” să ia o decizie. Ajutată de „bărbatul adevărat”, de Biserică și de stat.
     De cealaltă parte, apărătorii dreptului femeii de a alege se pierd într-o bătălie pentru feminismul cult, modern, radical, dar teoretic și astupă cu degetul o realitate simplă. Că în estul Europei, chiar în 2017, avortul rămâne printre cele mai răspândite mijloace de contracepție. Că sunt femei pentru care avortul e orice, mai puțin o alegere și cu atât mai puțin una informată. E ușor să protejezi din tastatură dreptul femeii emancipate de a alege. Să spui că femeia trebuie să fie stăpână pe corpul ei. Rata de avorturi dintr-o țară e orice, mai puțin un indicator al emancipării.
     România avea în 2015 o rată a avorturilor de 12,4 la 1.000 de femei de vârstă fertilă (conform Eurostat). În ultimii ani, din Europa ne-au depășit doar Estonia, Bulgaria și Ucraina. În 2015, au fost 197.491 de nașteri vii în România. În același an, s-au făcut 70.885 de avorturi. Asta înseamnă că mai mult de un sfert din sarcini au fost întrerupte la cerere. Paradigma folosiri avortului ca metodă contraceptivă e una care pare să scape ambelor părți care au întreținut un conflict inutil în ultimele zile. Cu toate traumele și angoasele asociate, avortul rămâne – în România și în Europa de Est – soluția disperată pentru mii de femei. Sunt femeile care nu mai au cu ce să crească încă un copil, fiindcă deja se chinuiesc în sărăcie să crească alți trei sau șapte. Sunt fetițele gravide, fără sprijin și educație sexuală, care nici n-au știut ce se întâmplă cu ele până când burta nu a început să se vadă. Sunt femeile traumatizate în urma unui viol. Sunt femeile de la țară, pentru care a cumpăra un prezervativ e „rușine” și „păcat”, dar nu mai au vlagă pentru încă o sarcină. Și sunt toate celelalte femei despre care nu știm nimic, fiindcă feminismul nostru cult, modern și radical încă n-a ajuns la ele. După cum n-au ajuns la ele nici serviciile medicale, nici soluțiile reale de educație pentru sănătate ori de educație în general.
     În România, în 2015, rata mortalității infantile a fost de 8 la mie, aproape dublul mediei europene. Tot în 2015, au născut 41.000 de femei care nu au efectuat nicio vizită medicală pe durata sarcinii, unele din cauza sărăciei, altele din cauza accesului dificil la cabinetele medicilor. Alte 18.500 de mame erau minore – capitol la care suntem „vicecampioana” Europei, după Bulgaria. Ca să fie cu adevărat stăpâne pe corpul lor, femeile ar trebui să fie, întâi de toate, informate, educate, consiliate. Înainte să se lovească de una dintre cele mai grele decizii pe care le vor lua vreodată. Ca să fie cu adevărat stăpâne pe corpul lor, ar trebui să ne asigurăm că, în sate întregi în care lipsesc de tot medicii sau ajung doar cu caravane caritabile, găsim o soluție pentru ca sarcinile (dorite) să poată fi urmărite, iar prematurii să fie aduși pe lume în cele mai sigure condiții cu putință și îngrijiți pe măsură.
     Între 2010 și 2014, una din patru sarcini din întreaga lume au fost întrerupte prin avort, potrivit unui amplu studiu publicat în Lancet în mai 2016; 300.000 de femei din întreaga lume au murit în timpul sarcinii sau la naștere, iar una din șapte morți a fost provocată de o procedură de avort efectuată în condiții nesigure. Până la 88% din avorturile din întreaga lume se petrec în țările în curs de dezvoltare. După 1990, cel mai mare declin al numărului de avorturi la cerere s-a înregistrat în Europa de Est, datorită liberalizării accesului la mijloace de contracepție: de la 54% din sarcini întrerupte la cerere, s-a ajuns la 38% în 2015.
     Avortul este și ar trebui să rămână o alegere privată. Dar, ca orice altă alegere individuală, se petrece într-un context, iar de-o bună parte din context e responsabil și statul. Nu ar trebui să fim atât de preocupați să apărăm o lege deja existentă, care oferă femeii opțiunea avortului, cât de opțiunile reale care atârnă pe cântar, atunci când femeile gravide ajung să-și pună această întrebare. Și, ca apărători ai vieții, ar trebui să ne pese și ce fel de viață vrem să salvăm, ce se întâmplă după naștere.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe