Newsflash
Știri

Alergiile în contextul COVID-19

de Florentina Ionescu - iun. 12 2020
Alergiile în contextul COVID-19

Multe dintre simptomele alergice pot fi confundate cu cele ale infecţiei cu SARS-CoV-2, atrag atenţia medicii alergologi. De aceea, este important să se facă diferenţa între cele două boli.

Prof. dr. Carmen Bunu Panaitescu, medic primar alergologie și imunologie clinică, a explicat recent că în cazul alergiilor, debutul simptomelor este brusc la contactul cu alergenul sensibilizant: „Dacă ne referim la alergenele sezoniere, simptomele apar repetitiv, în aceeași perioadă a anului. Cefaleea și oboseala sunt rar simptome asociate cu alergiile, iar febra nu este un simptom al alergiei”, a explicat specialista, în cadrul unui briefing desfășurat pe platforma MedicHub.

În ceea ce privește COVID-19, cele mai frecvente simptome de boală sunt febra, oboseala și tusea uscată, a amintit medicul alergolog. Totodată, unii pacienţi pot prezenta cefalee, congestie nazală, însă mult mai rar dureri în gât sau diaree, acestea fiind simptome necaracteristice alergiilor: „Eritemul conjunctival poate apărea și în infecţia cu SARS-CoV-2, așa cum raportează OMS, pentru că acest virus poate provoca o conjunctivită foliculară ușoară în posibilă transmitere a infecţiei prin contactul aerosolului cu conjunctiva”.

Imunitatea și SARS-CoV-2

În ceea ce privește relaţia dintre imunitate și noul coronavirus, prof. dr. Carmen Bunu Panaitescu a evidenţiat existenţa a două răspunsuri ale sistemului imunitar în faţa infecţiei:  „Când o persoană este naivă faţă de un virus, sistemul imunitar răspunde la contactul cu acesta pentru prima dată printr-un răspuns rapid nespecific, menit să controleze infecţia imediat, urmat în timp de un răspuns imun specific, care ar trebui să confere imunitate”. Ea a amintit și că modul în care reacţionează sistemul imun al fiecărei persoane depinde de doza de virus cu care s-a infectat, de fondul genetic și de modul în care sistemul imun este programat să răspundă la noi agenţi patogeni infecţioși.

Sensibilitatea pacienţilor cu alergii la COVID-19 este un alt subiect abordat în cadrul briefingului. Dacă iniţial se recomanda ca persoanele diagnosticate cu astm și alergii să nu se expună la virusul SARS-CoV-2, specialista a amintit că studii publicate în 2020 arată că, din contră, acestea chiar sunt protejate de formele severe de COVID-19. Explicaţia ar putea fi dată de faptul că persoanele cu astm și alergii au o expresie redusă a genei enzimei de conversie a angiotensinei 2 – ACE2 –  pe care virusul SARS-CoV-2 o folosește  ca receptor celular pentru a invada celulele umane.

Este probabil ca și alţi factori suplimentari, dincolo de expresia scăzută a ACE2, să modifice răspunsul persoanelor alergice la COVID-19, iar elucidarea acestor factori ar putea oferi informaţii importante asupra patogeniei COVID-19. Dar este cert că în prezent se consideră că alergicii și cei cu astm ar fi protejaţi împotriva formelor severe de COVID-19.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe