Newsflash
Știri

Alexandru Rafila: infecţiile asociate asistenţei medicale sunt subraportate

de L. Budin - feb. 16 2022
Alexandru Rafila: infecţiile asociate asistenţei medicale sunt subraportate

Ministrul Sănătății consideră că un obiectiv important este ca infecțiile și bolile invazive cu bacterii multirezistente să apară cât mai rar în spitalele româneşti.

Alexandru Rafila a participat la o conferinţă organizată de Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, în colaborare cu Spitalul Universitar de Urgenţă Elias şi cu Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, în cadrul proiectului „Întărirea capacităţii instituţionale pentru controlul infecţiilor spitaliceşti şi gestionarea consumului de antibiotice în România”, informează Agerpres.

rafila-minister
Sursă foto: Facebook Ministerul Sănătății - România

 

Infecţiile asociate asistenţei medicale sunt subraportate în România. Ne apropiem de 1% din proporţia de pacienţi externaţi, dar suntem încă departe de media Uniunii Europene”, a declarat Alexandru Rafila.

Un obiectiv ar fi reducerea consumului de antibiotice, precum şi schimbarea structurii administrării acestora, consideră ministrul Sănătății.

De asemenea, să ajungem cu spitalele din România să putem să facem un diagnostic microbiologic de bună calitate, care ar putea să fie favorizat şi de faptul că există, în sfârşit, după 30 de ani, şi în România specialitatea de microbiologie medicală”, a explicat Alexandru Rafila.

El a arătat că rezistenţa la antimicrobiene este un fenomen care a generat o abordare multisectorială.

Noi am reuşit, până în momentul de faţă, să elaborăm câteva documente care erau necesare sistemului de sănătate din România şi erau necesare şi pentru integrarea activităţilor. (...) Până în momentul de faţă, au fost dezvoltate două instrumente care trebuie aprobate (...). Este vorba despre strategia naţională, cadrul strategic naţional, şi de planul naţional de acţiune”, a arătat ministrul Sănătăţii. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe