Newsflash
Știri

Alexandru Rafila: Suntem în faza finală a aprobării Strategiei naţionale HIV/SIDA

de Dorina Novac - iun. 28 2022
Alexandru Rafila: Suntem în faza finală a aprobării Strategiei naţionale HIV/SIDA

Organizațiile neguvernamentale cer Guvernului măsuri imediate în domeniul prevenirii, testării, diagnosticării și tratamentului HIV/SIDA.

În lipsa acestora, potrivit UNOPA, crește riscul infectării cu HIV în grupurile vulnerabile.

Dezbaterea „Strategia Națională HIV/SIDA - evaluarea situației și direcții de acțiune” organizată astăzi, 28 iunie, de Federația UNOPA a adus în atenția autorităților în primul rând problemele Programului Național de Tratament HIV/SIDA, unde este necesară suplimentarea bugetului pentru a se asigura continuitatea tratamentului până la sfârșitul anului, au precizat reprezentanții UNOPA.

HIV

Potrivit sursei citate, s-au semnalat totodată probleme în achiziția medicamentelor de către spitale generate de birocrația achizițiilor și de distribuitori care nu respectă termenele de livrare.

Citește și: HIV/SIDA în filme la TIFF 21

Lipsa programelor de informare și educare în populație pentru prevenirea infectării cu HIV, lipsa programelor de reducere a riscurilor în grupurile vulnerabile, lipsa serviciilor de testare gratuită a infecției cu HIV, accesul dificil la diagnosticare și uneori chiar la tratament au fost semnalate atât de către medicii prezenți la dezbatere, cât și de reprezentanții organizațiilor neguvernamentale.

„Toți participanții au salutat inițiativa Ministerului Sănătății de a începe demersurile pentru aprobarea Strategiei Naționale HIV/SIDA, document necesar în acest domeniu, dar care lipsește de 15 ani, din cauza iresponsabilității autorităților responsabile în adoptarea Strategiei. Însă pe lângă Strategie, toți cei prezenți au subliniat necesitatea alocării resurselor pentru implementarea ei și statuarea unui mecanism permanent și funcțional care să monitorizeze și să evalueze rezultatele atinse, astfel încât țintele asumate să nu rămână doar niște cifre pe hârtie”, informează UNOPA.

Prezent la eveniment, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că suntem în faza finală a aprobării Strategiei naționale HIV/SIDA.

„După mulți ani era cazul să rezolvăm această problemă. E important să continuăm colaborarea cu organizațiile de pacienți, încercăm să fim parteneri pentru că avem o perioadă în care la Ministerul Sănătății sunt oameni de sănătate publică care cunosc problemele legate de programele HIV”, a adăugat Rafila.

Conform datelor furnizate de Compartimentul pentru Monitorizarea și Evaluarea Infecției HIV/SIDA în România (www.cnlas.ro), la 31 decembrie 2021 erau în viață 17.271 persoane infectate HIV în România.

În anul 2021 au fost diagnosticate 559 cazuri noi de infecție HIV în România, din care 76% bărbați și 24% femei.

„Am organizat această dezbatere la mijlocul anului 2022 pentru că avem credința că lucrurile se pot îndrepta și putem evita probleme majore care pot să apară anul acesta în domeniul infecției HIV, dacă nu se iau măsuri imediat. Cerem Guvernului să asigure cu prioritate bugetul necesar pentru tot anul 2022 pentru tratamentul infecției HIV, pentru a evita întreruperile de tratament. Cerem finanțarea programelor de prevenire a infecției HIV, pentru că este mult mai ieftin să previi decât să tratezi noile cazuri de infectare. Și sperăm ca în cel mai scurt timp România va avea o Strategie asumată de Guvern în acest domeniu și împreună, autorități și organizații neguvernamentale, să colaborăm pentru implementarea acesteia!”, a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe