Newsflash
Știri

Alexandru Rafila: Testarea refugiaţilor din Ucraina, o prioritate

de Dorina Novac - feb. 25 2022
Alexandru Rafila: Testarea refugiaţilor din Ucraina, o prioritate

Testarea persoanelor refugiate din Ucraina va fi o prioritate, pentru a nu favoriza în niciun fel transmiterea infecţiei cu noul coronavirus, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a precizat, joi, că autorităţile trebuie să iniţieze demersurile legislative astfel încât aceste persoane să fie exceptate de la măsura carantinării şi a completării formularului electronic, scrie Agerpres.

Ministrul Sanatatii

„Am avut după întâlnirea de dimineaţă, cea organizată de prim-ministrul Ciucă, o discuţie cu reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică şi cu prefecţii judeţelor care se găsesc în zona de graniţă a Ucrainei, în judeţele care se învecinează cu această regiune, pentru că un eventual val de refugiaţi trebuie să găsească şi un răspuns din punct de vedere al asigurării condiţiilor de asistenţă medicală, pe de o parte, şi pe de altă parte din punct de vedere al sănătăţii publice, pentru că vin dintr-o ţară unde sunt diverse probleme. Trebuie să găsim o soluţie, să-i testăm, să-i vaccinăm, dacă este cazul, Şi, bineînţeles, trebuie să iniţiem şi demersurile legislative care să excepteze această categorie de persoane de la măsurile legate de carantină şi de completarea acelui formular electronic. (...) Trebuie să le oferim condiţii de acces la servicii de sănătate, nu numai de urgenţă pentru că pot să aibă şi alte patologii care necesită consulturi, medicaţie etc. Au participat şi reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, deci am făcut un soi de parcurs, astfel încât în zilele următoare să putem să operaţionalizăm complet acest sistem”, a menționat Rafila.

Citește și: OMS Europa amână raportul privind sănătatea în contextul războiului din Ucraina

Ministrul Sănătăţii a subliniat că există suficiente teste rapide ce vor fi trimise în teritoriu, pentru refugiaţi, deoarece lucrurile trebuie ţinute sub control.

„Există suficiente teste rapide la nivelul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi le vom trimite rapid în teritoriu. Iar testarea acestor persoane va fi prioritară şi e normal să fie aşa, astfel încât să nu favorizăm în niciun fel transmiterea infecţiei cu noul coronavirus. Lucrurile trebuie ţinute sub control şi din acest punct de vedere”, a adăugat Alexandru Rafila.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe