Newsflash
Știri

Alexandru Rafila: vaccinarea nu va fi obligatorie în România

de L. Budin - ian. 10 2022
Alexandru Rafila: vaccinarea nu va fi obligatorie în România

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că, din punctul său de vedere, vaccinarea nu va fi obligatorie în România. El a precizat că obligativitatea nu este potrivită în ţara noastră.

 Ministrul a spus că trebuie lucrat mai mult pe partea de informare a cetăţenilor, relatează Agerpres, preluând o declarație făcută unui post de televiziune. 

Înţeleg preocuparea legată de stimularea vaccinării, care este legitimă (...) La începutul anului 2021 vaccinarea, în urma studiilor clinice, era recomandată pentru a opri transmiterea. În momentul de faţă, vaccinarea este recomandată pentru a evita cazurile grave şi pentru a evita decesele”, a spus ministrul. 

El a adăugat că recomandă vaccinarea mai ales categoriilor de risc, cu patologii cronice.

Aşa cum nu este documentat faptul, de exemplu, că arbidolul ar avea vreun efect (...) asupra infecţiei cu noul coronavirus, tot aşa există dovezi zi de zi pe care le am de la mine de la spital, de la celelalte spitale din România, care îmi arată că 9 din 10 persoane care sunt la terapie intensivă sau care decedează sunt nevaccinate. Atunci e clar (...) că vaccinul are un efect”, a mai spus Alexandru Rafila.

Totodată, ministrul Sănătăţii a susţinut, răspunzând unei întrebări, că vaccinarea nu va fi obligatorie în România, din punctul său de vedere.

Vaccinarea eu o recomand cu tărie, însă apropo de obligativitate, obligativitatea nu cred că este potrivită, cel puţin în ţara noastră”, a adăugat Alexandru Rafila.

Ministrul a spus că nu exclude ipoteza în care vaccinarea anuală să fie recomandată, cu o doză de vaccin pe an, în condițiile existenței unui vaccin eficient pentru tulpina prevalentă, care circulă în momentul respectiv. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe