Newsflash
Știri

Ambulanțe de transport nou-născuți în stare critică, distribuite în România

de Dorina Novac - mai 5 2022
Ambulanțe de transport nou-născuți în stare critică, distribuite în România

Luni, 3 mai, 12 ambulanțe de transport nou-născuți în stare critică au intrat în dotarea IGSU, în scopul creșterii calității misiunii de răspuns la urgențe, pe zona de neonatologie.

Autospeciala de tip neonatologie este destinată transportului nou născuților, în condiții de terapie intensivă, dotată cu o targă adaptată pe care este montat un incubator performant, precum și echipamente medicale specifice pentru terapie intensivă, au precizat reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).

ambulante nou-nascuti
Sursă imagine: Departamentul pentru Situații de Urgență // Facebook

Cele 12 autospeciale, complet echipate, vor înlocui cele 9 ambulanțe tip neonatologie care vor rămâne ca rezervă în dotarea IGSU.

„Principalele echipamente care se găsesc în dotarea ambulanțelor constau în incubator de transport, targă, saltea vacuum dedicată pentru copii, instalație fixă de oxigen, instalație fixă de aer, butelii oxigen portabil, ventilator automat, dispozitive de aspirație, defibrilator, aparat infuzie volumetrică, încălzitor prin radiație și trusă resuscitare adult”, informează DSU.

ambulante

Zece dintre autospeciale sunt achiziționate prin intermediul proiectului Îmbunătățirea capacității de intervenție la urgențe medicale (finanțat prin Programul Operațional Regional), iar alte două prin proiectul VIZIUNE 2020 (finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare).

Cele 12 ambulanțe vor fi repartizate astfel încât să acopere întreg teritoriul național, respectiv Bucureşti – Ilfov (2), Bihor (1), Braşov (1), Cluj (1), Constanţa (1), Dolj (1), Iaşi (1), Mureş (1), Prahova (1), Sibiu (1) și Timiş (1).

„În anul 2021, numărul total de cazuri neonat a ajuns la cifra de 1737 de misiuni. Dintre acestea, 543 cazuri grave, 429 nou născuți fiind intubați și 114 ventilați non invaziv. Totodată, din numărul total de misiuni specifice, 1400 nou născuți au fost transportați la Unitățile de Primiri Urgențe cu ambulanțe de terapie intensivă mobilă (TIM), 325 cu elicopterele SMURD și 12 cu avioanele SMURD, aflate în dotarea IGAV”, transmite DSU.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe