Newsflash
Știri

America are probleme

de M. V. A. - oct. 28 2013
America are probleme

   Deşi astmul este cea mai frecventă patologie cronică de care suferă americanii, tratamentul este adeseori accesibil doar celor cu asigurări consistente sau cu economii considerabile. Diferenţele de preţuri sunt uneori şocante: un glucocorticoid în Statele Unite poate fi de aproape zece ori mai scump decât aceeaşi substanţă în Marea Britanie. Preţul tratamentului antiastmatic s-a triplat în ultimii zece ani în SUA. Costul anual al pacienţilor americani cu astm ajunge la 56 miliarde de dolari anual. Genericele nu sunt o alternativă, din două motive. Cel mai puţin important este că preţul lor creşte anual cu 5%. Cel mai important este că cele mai multe dispozitive inhalatorii sunt protejate de patente, deşi substanţa din interior a fost descoperită cu decenii în urmă. Se patentează orice: pompa, mecanismul de furnizare a substanţei, procesul de producţie. Practic, apare un monopol al producătorului iniţial asupra medicamentului original, iar atunci când nici re-patentarea nu mai funcţionează, se aplică metoda „pay-for-delay“: producătorul original plăteşte producătorul medicamentului generic pentru a nu intra pe piaţă cu un produs atât de ieftin încât să ducă la scăderea abruptă a preţurilor. Metoda, extrem de controversată, este permisă de guvernul american. Explicaţia? Anul trecut, industria farma a cheltuit la Washington pentru activităţi de lobby peste 250 de milioane de dolari. În aceste condiţii, e greu de crezut că lucrurile se vor schimba peste noapte, chiar dacă piaţa asigurărilor individuale a intrat în funcţiune în Statele Unite. Şi chiar dacă „New York Times“, cea mai importantă publicaţie de peste ocean, tipăreşte reportaje pe larg despre această problemă.

   De două săptămâni au intrat în funcţiune aşa-numitele pieţe virtuale ale asigurărilor medicale individuale prevăzute în Obamacare. Practic, orice cetăţean american neasigurat poate intra pe site-ul creat special pentru asta şi poate alege din oferta asigurărilor medicale individuale existentă. În principiu, preţul asigurărilor s-ar menţine scăzut datorită concurenţei apărute între companii şi a numărului mare de cetăţeni americani neasiguraţi, care au nevoie de o astfel de asigurare. Doar că… sistemul online nu funcţionează atât de bine pe cât se spera, deşi a costat mai mult de 400 de milioane de dolari. Presa americană spune că sistemul online este finalizat doar în proporţie de 70%. În doar două săptămâni, peste 14 milioane de americani au vizitat pagina web, dar doar o mică parte dintre ei au reuşit să se înroleze într-un plan de asigurări. Marile companii de asigurări se plâng că o parte dintre înscrieri sunt pline de greşeli: fie companii cu acelaşi nume, dar din state diferite au fost confundate, fie lipsesc informaţii cruciale din formulare. Nici utilizatorilor nu le este mai uşor: un jurnalist de la „New York Times“ şi-a creat un cont, dar ulterior nu a mai putut să intre pe el pentru următoarele două săptămâni, deşi a încercat de peste 40 de ori. Blocajul fondurilor guvernamentale îngreunează continuarea finanţării proiectului. Problema este foarte mare pentru administraţia Obama, întrucât viabilitatea noului sistem de asigurări propus depinde de un număr suficient de mare de cetăţeni americani care să-l folosească. Dar, pentru a-l folosi, acest sistem trebuie să funcţioneze. Dacă doriţi să testaţi puteţi încerca pe healthcare.gov. E posibil să trăiţi senzaţii româneşti, pe un site american oficial.

   Un studiu publicat în „Lancet Oncology“ stabileşte pentru prima oară costurile generate de cancer în Uniunea Europeană. Datele provin din 2009 şi stabilesc că europenii au plătit 126 de miliarde de dolari pentru tratarea cancerului, dar diferenţele dintre ţări sunt consistente. Cele mai mari cheltuieli s-au făcut în Germania, Bulgaria fiind cea mai modestă. Din costurile totale, un sfert s-a îndreptat către medicamente, cu un vârf în Cipru şi un minim în Lituania. Dintre ţările UE, doar Bulgaria şi Lituania cheltuie mai puţin pentru tratarea cancerului decât România. Dar, spre deosebire de colegele ei codaşe, România alocă medicamentelor oncologice cea mai mare parte a banilor disponibili. La nivel european, cel mai costisitor este cancerul pulmonar, care provoacă în acelaşi timp şi cele mai mari costuri economice, prin scăderea productivităţii. Datele se bazează pe cifrele OMS, Eurostat şi cele furnizate de ministerele de profil din fiecare stat membru.

   Producătorul elveţian de medicamente Roche va investi în următorii cinci ani peste 850 de milioane de dolari în fabricile sale, pregătindu-se să satisfacă cererea crescută de biologice. Roche este cel mai important producător de oncologice din lume, noile investiţii urmând să creeze peste 500 de locuri de muncă în Germania, Elveţia şi Statele Unite. În acelaşi timp, producătorul de generice Teva anunţă că va disponibiliza peste 5.000 de angajaţi, iar Merck va trimite în şomaj 10% din angajaţii săi. AstraZeneca, producătorul britanic de medicamente, a achiziţionat pentru 440 de milioane de dolari compania de biotehnologie Spirogen, specializată în oncologie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe