Newsflash
Știri

ANMCS: recomandări în evenimentele adverse ale îngrijirilor de sănătate

de Florentina Ionescu - sept. 17 2021
ANMCS: recomandări în evenimentele adverse ale îngrijirilor de sănătate

Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate – ANMCS lansează astăzi, 17 septembrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Siguranței Pacientului, un set de recomandări.

Tema de anul acesta a Zilei Mondiale pentru Siguranța Pacientului este „Îngrijiri medicale sigure pentru mame și nou-născuți!”. Cu această ocazie, ANMCS lansează un set de recomandări privind evenimentele adverse asociate îngrijirilor de sănătate acordate mamei și nou-născutului. 

ANMCS-17-sept

„Promovarea conceptului de siguranță în serviciile de sănătate acordate mamei și nou-născutului prin implementarea standardelor pentru îmbunătățirea calității serviciilor de sănătate reprezintă o prioritate a ANMCS. Recomandările privind evenimentele adverse asociate îngrijirilor de sănătate acordate mamei și nou-născutului definesc cadrul corect al managementului evenimentelor adverse și încurajeaza raportarea acestora”, a declarat dr. Vlad Teodor Berbecar, președintele ANMCS, potrivit unui comunicat transmis redacției. 

Ziua Mondială a Siguranței Pacientului a fost instituită de cea de-a 72-a Adunare a Organizației Mondiale a Sănătăţii (OMS), în luna mai 2019, cu scopul de a dezvolta politicile şi practicile în acest domeniu.

Anul acesta, OMS îndeamnă toți factorii de decizie să demareze „Acțiuni acum pentru nașteri în siguranță și respect pentru toți”, în cadrul temei mai ample „Îngrijiri medicale sigure pentru mame și nou-născuți”.

Conform datelor statistice furnizate de OMS, la nivel global, 810 femei mor în fiecare zi din cauze prevenibile legate de sarcină și naștere. 6.700 de nou-născuți mor în fiecare zi, adică 47% din toate decesele la copii cu vârsta sub 5 ani. Aproximativ 2 milioane de copii se nasc morți în fiecare an, 40% dintre decese având loc în timpul travaliului.

Portocaliu, culoarea acestei zile

„ANMCS invită pe oricine își dorește să marcheze această zi să poarte un obiect vestimentar sau accesoriu de culoare portocalie (cravată, panglică, eșarfă, broșă, banderolă) prin care să marcheze data de 17 septembrie”, se arată în comunicat.

Portocaliu este culoarea desemnată de OMS ca fiind culoarea simbol a Zilei Mondiale a Siguranței Pacientului. Pentru a populariza conceptul de siguranță a pacientului, ANMCS va expune materiale vizuale în mai multe locuri de interes public din București, potrivit sursei citate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe