Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Antibioticele, un miracol ameninţat

Viața Medicală
Dr. Mihail CĂLIN vineri, 15 aprilie 2011

    Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, la 7 aprilie a.c. a avut loc o conferinţă de presă pe tema rezistenţei la antimicrobiene, la care au participat reprezentanţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ai Ministerului Sănătăţii, ai Societăţii Române de Microbiologie, ai Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş“ Bucureşti şi ai Institutului Naţional de Sănătate Publică. (...)
 
 

    Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, la 7 aprilie a.c. a avut loc o conferinţă de presă pe tema rezistenţei la antimicrobiene, la care au participat reprezentanţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ai Ministerului Sănătăţii, ai Societăţii Române de Microbiologie, ai Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş“ Bucureşti şi ai Institutului Naţional de Sănătate Publică.
   Dl dr. Victor Olsavszky, reprezentatul OMS pentru România, şi-a început alocuţiunea cu un avertisment alarmant: omenirea este pe cale să piardă o cucerire terapeutică miraculoasă, cum sunt considerate antibioticele, comparabile ca importanţă cu vaccinurile, asepsia/antisepsia şi anestezicele. Dsa a prezentat în cifre dimensiunea problemei: în UE se înregistrează anual 400.000 de cazuri de infecţii intraspitaliceşti, responsabile pentru un total de 2,5 milioane de zile suplimentare de spitalizare, cu un cost de 900 de milioane de euro, şi pentru 25.000 de decese. De vină pentru această situaţie este utilizarea excesivă a antibioticelor, fenomen cauzat de mai mulţi factori: eliberarea ilegală, fără prescripţie, de către farmacii; presiunea exercitată de pacient asupra medicului pentru obţinerea prescripţiei; supraprescrierea determinată de câştigurile financiare ale medicului, farmacistului sau producătorului. La acestea se adaugă consumul involuntar de antibiotice, odată cu ingestia cărnii animalelor cărora acestea li se administrează ca factor profilactic şi de creştere – practică interzisă în UE. Dr. Victor Olsavszky a anunţat, de asemenea, elaborarea de către OMS Europa a unui program în şapte puncte dedicat abordării, împreună cu statele membre ale organizaţiei, a rezistenţei la antibiotice. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.