Newsflash
Știri

Anticamera fumatului propriu-zis

de Dr. A. M. - iul. 18 2014
Anticamera fumatului propriu-zis
   Industria tutunului a suferit serios de pe urma măsurilor tot mai drastice de control al produselor din tutun, în special prin pierderea unei categorii esenţiale de consumatori: tinerii şi adolescenţii. Nu, nu vă temeţi, nu la noi; în România, industria tutunului şi-a găsit portavoce în chiar (ex-)ministrul sănătăţii, trimis anul trecut de guvernul ţării noastre să sprijine producătorii de ţigarete la Bruxelles. În lumea civilizată însă, fumatul este privit tot mai mult ca un obicei prost şi nesănătos. Industria a găsit însă o portiţă pentru a ajunge la consumatorul tânăr. Nu direct, ci prin intermediar: ţigara electronică.
     Un sondaj1 realizat în rândul liceenilor americani, publicat în JAMA Pediatrics, a constatat că utilizarea ţigărilor electronice s-a asociat cu un risc crescut de a începe să fumeze, de a deveni fumător şi de a nu se putea lăsa apoi de fumat. Utilizarea ţigărilor electronice nu descura­jează, ci chiar poate să încurajeze adoles­cenţii americani să se apuce de fumat ţigări clasice.
      Fireşte că mesajul pro-fumat are mai mult succes atunci când este livrat de o figură fa­mi­li­a­ră publicului larg. Deloc surprinzător, după ce a susţinut cu ve­he­menţă că vaccinu­rile sunt dău­nătoare pentru copii şi că ar cauza autism (sic), starleta americană Jenny McCarthy(foto), cunoscută şi pentru apariţiile sale mai puţin îmbrăcate în reviste pentru bărbaţi, apare ca imagine comercială a unui comerciant de ţigări electronice. Chiar dacă personajul în cauză nu are credibilitate, promovarea acestor produse ar putea să aibă efecte nedorite pe termen lung şi să devină o piedică în calea interdicţiei universale privind fumatul.

Notă autor:

1. Dutra LM, Glantz SA. Electronic cigarettes and conventional cigarette use among US adolescents: a cross-sectional study. JAMA Pediatr. 2014;168(7):610-7

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe