Newsflash
Știri

Anticorpii IgG COVID-19, mai probabili după 14 zile de simptomatologie

de Cristina GHIOCA - iul. 10 2020
Anticorpii IgG COVID-19, mai probabili  după 14 zile de simptomatologie

Pacienţii care prezintă simptomatologie de peste 14 zile și au fost confirmaţi pozitiv prin RT-PCR au cele mai mari șanse să prezinte anticorpii IgG specifici pentru COVID-19, arată rezultatele preliminare ale unui studiu desfășurat în România.

teste-covid-19-clinica-intermedicas

Potrivit cercetării, 86% dintre pacienţii care prezentau simptomatologie de cel puţin 14 zile dezvoltaseră deja anticorpi IgG specifici COVID-19, proporţia fiind de 69,5% în cazul celor cu durata simptomatologiei între 7 și 14 zile și ajungând la doar 22% la cei care au avut simptome mai puţin de 7 zile.

Studiul a fost lansat la începutul lunii mai și este realizat de Medlife în colaborare cu Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balș” și Spitalul Clinic Colentina. Până în prezent, a fost derulat pe un eșantion de 148 de pacienţi confirmaţi pozitiv prin RT-PCR, de la care au fost prelevate între două și patru probe, în diferite etape ale evoluţiei simptomatologiei.

Diferenţe între tipurile de testări

Rezultatele preliminare au la bază trei metode serologice de testare a anticorpilor: chemiluminiscenţa pentru determinarea anticorpilor IgG, ECLIA pentru determinarea anticorpilor totali și ELISA pentru determinarea anticorpilor IgG. Între cele trei metode de testare nu au fost observate diferenţe semnificative.

O altă concluzie preliminară indică faptul că testările pentru anticorpii IgM nu au valoare de diagnostic, potrivit dr. Cristian Băicuș, medic primar medicină internă, Spitalul Clinic Colentina. Spre deosebire de alte infecţii, unde apariţia anticorpilor IgM este timpurie și atestă o infecţie acută, testările având și capacitate de diagnostic, în cazul COVID-19 s-a remarcat o apariţie mai târzie a acestui tip de anticorpi. Datele colectate urmează să fie analizate și în funcţie de forma clinică de boală (asimptomatic, ușoară, medie, severă). Studiul își propune să urmărească evoluţia apariţiei anticorpilor pe o perioadă de șapte luni, concluziile finale fiind așteptate pentru sfârșitul anului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe