Newsflash
Știri

Antiviralele orale pentru SARS-CoV-2, administrate doar la decizia medicului

de Florentina Ionescu - ian. 14 2022
Antiviralele orale pentru SARS-CoV-2, administrate doar la decizia medicului

Ministerul Sănătății a transmis un document complex, ce conține informații privind utilizarea medicamentelor antivirale folosite în tratamentul pentru COVID-19.

Medicii specialiști din cadrul Comisiei de Boli Infecțioase a Ministerului Sănătății au realizat o informare despre modul de utilizare a medicamentelor antivirale. Documentul transmis redacției face parte din seria de materiale informative ale Ministerului Sănătății (MS) – „Trebuie să știi, pentru Sănătatea ta!” și poate fi accesat la acest link.

medicamente antivirale covid-19 ministerul sanatatii
Fotografie creată de cottonbro, de la Pexels
 

Potrivit Protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2, medicația antivirală orală va putea fi prescrisă în centrele ambulatorii de evaluare de medicii de orice specialitate, pentru pacienții infectați cu SARS-Cov-2. 

Recomandări pentru medici, despre utilizarea în siguranță a Favipiravir 

Antiviralele orale sunt molecule care blochează activitatea și replicarea virusului. Ele trebuie administrate cât mai repede posibil după infectare, înainte ca virusul să cauzeze leziuni ale țesuturilor și organelor, arată specialiștii din Comisia de Boli Infecțioase a MS.

Aceste medicamente se administrează oral de-a lungul a câtorva zile, ceea ce înseamnă că sunt ușor de administrat. Antiviralele administrate pe cale orală sunt eficiente la toate variantele virale ale COVID-19, conform materialului informativ.

„Pacienții trebuie să discute cu medicul dacă sunt eligibili pentru tratamentul antiviral oral. Doar în urma deciziei acestuia se pot administra antivirale orale. Tratamentul trebuie inițiat cât mai repede posibil după diagnosticul de COVID-19 și nu mai târziu de 5-7 zile de la debutul simptomelor”, recomandă specialiștii români.

Mai multe detalii despre fiecare medicament antiviral găsiți mai jos, potrivit specialiștilor din MS:

Favipiravir

Favipiravir este utilizat în tratamentul infecției cu virusul SARS-CoV-2 la persoane adulte care prezintă forme ușoare sau medii ale COVID-19. Favipiravir reduce durata excreției virale la nivel respirator, precum și durata și intensitatea simptomatologiei din COVID-19, fără a reduce însă mortalitatea și spitalizarea în secțiile de ATI. 

Rafila: se caută soluţii pentru acordarea în ambulatoriu a favipiravir 

Acest medicament este contraindicat femeilor gravide sau celor suspectate a fi gravide. Favipiravir nu se administrează femeilor care alăptează, dacă acestea nu doresc să oprească alăptarea.

Favipiravir prezintă risc de creștere a enzimelor hepatice (AST, ALT, GGT) și de afectare hepatică, precum și risc de hiperuricemie; este contraindicat în insuficiență hepatică severă și insuficiență renală severă. În plus, pacienții trebuie să fie atenți la apariția unor semne sau simptome care pot sugera afectare hepatică indusă medicamentos.

„În concluzie, Favipiravir poate fi utilizat numai după o evaluare prealabilă clinică și de laborator a pacientului, putând fi eliberat atât în spital pentru pacientul spitalizat, în ambulator de către Centrul de Evaluare COVID-19 sau, în viitorul apropiat, din farmacii, în urma prescripției medicului de familie”, recomandă cei din Comisia de Boli Infecțioase a MS.

Paxlovid

Un alt antiviral despre care Comisia de Boli Infecțioase a MS oferă detalii este Paxlovid. Acesta este o combinație terapeutică (care cuprinde medicamentele numite Nirmatrelvir și Ritonavir) autorizată de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) doar pentru tratamentul formelor ușoare sau moderate de COVID-19 la adulții care prezintă un risc crescut de a evolua către o boală severă și deces, și care nu necesită oxigen suplimentar.

Paxlovid NU este autorizat pentru: tratamentul pacienților care necesită spitalizare având o formă gravă sau critică de COVID19; prevenirea COVID-19 atunci când ai venit în contact apropiat cu o persoană diagnosticată cu COVID-19; utilizare mai mult de cinci zile consecutive.

Desigur, specialiștii atrag atenția că Paxlovid poate fi utilizat numai după o evaluare prealabilă clinică și de laborator a pacientului, putând fi eliberat atât în spital pentru pacientul spitalizat și în ambulator de către Centrul de Evaluare COVID-19.

Molnupiravir

Un alt medicament antiviral despre care oferă informații Comisia de Boli Infecțioase din MS este Molnupiravir (Lagrevio). Acesta este aprobat pentru tratamentul formelor uşoare până la moderate de COVID-19 la adulţii care prezintă un risc ridicat de progresie către forme severe de boală și deces.

Molnupiravir nu este autorizat pentru: utilizare la pacienţii cu vârsta sub 18 ani; tratamentul pacienților care necesită spitalizare din cauza COVID-19, deoarece beneficiul tratamentulului cu Molnupiravir nu a fost observat la pacienții cu forme severe de COVID19; utilizare mai mult de cinci zile consecutive; prevenirea COVID-19 la persoanele are au venit în contact cu un pacient diagnosticat cu COVID-19.

În informare se arată că medicamentul Molnupiravir este contraindicat în sarcină și în perioada de alăptare și că femeile și bărbații aflați la vârstă fertilă care au primit Molnupiravir vor fi consiliați în privința aplicării unor metode contraceptive eficiente.

Nu în ultimul rând, „Molnupiravir poate fi utilizat numai după o evaluare prealabilă clinică și de laborator a pacientului, putând fi eliberat atât în spital pentru pacientul spitalizat și în ambulator de către Centrul de Evaluare COVID-19”.

Atenționări din partea specialiștilor din MS

Comisia de Boli Infecțioase trage un semnal de alarmă cu privire la Umifenovirul (Arbidol). Acesta este un antiviral activ în gripă, utilizat în Rusia și China, a cărui eficiență în COVID-19 nu a fost demonstrată prin studii științifice.

„Umifenovirul nu este autorizat în Uniunea Europeană și nici de către Agenția Națională a Medicamentului din România. De aceea, nu poate fi comercializat în farmacii. În țara noastră a fost folosit sporadic fiind achiziționat din fostul spațiu sovietic”, precizează specialiștii care semnează materialul informativ.

Pe lângă absența datelor de eficiență în COVID-19, procurarea pe cale neoficială a acestui medicament și utilizarea lui fără prescripție medicală presupune asumarea unor riscuri legate de modul de fabricare, depozitare și de transport, mai precizează sursa citată.

În încheiere, semnatarii documentului informativ atrag atenția că:

„Tratamentele cu ivermectină, lopinavir/ritonavir (kaletra), hidroxiclorochina, azitromicină nu sunt eficiente în COVID-19 și nu trebuie utilizate. Utilizarea acestora vă poate pune viața în pericol!”. 

material antivirale orale MS 12 ian 2022

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe