Newsflash
Știri

APAH: Mii de pacienți cu hepatita cronică virală C fără tratament de patru luni

de Dorina Novac - nov. 5 2021
APAH: Mii de pacienți cu hepatita cronică virală C fără tratament de patru luni

Cea de-a XIII-a ediție a Conferinței Naționale a pacienților cu afecțiuni hepatice din România are loc la 5 și 6 noiembrie, online, și aduce în prim plan situația pacienților cu hepatită cronică virală C care au intrat în a cincea lună fără tratament.

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH) aduce anul acesta, la aceeași masă virtuală, medici de familie, gastroenterologi, nutriționiști și psihologi, pentru a vorbi despre efectele celui de-al doilea an de pandemie asupra pacienților cu afecțiuni hepatice.

prof. dr. Anca Trifan

Pe lângă medici și specialiști, la conferință participă și pacienți cu afecțiuni hepatice.

Potrivit reprezentanților APAH, va fi dezbătut cu acest prilej în special cel mai arzător subiect din acest an, respectiv lipsa tratamentului pentru pacienții cu hepatită cronică virală C.

„Facem apel către autorități să înțeleagă că e timpul să nu ignore bolile hepatice. Situația pacienților cu hepatite virale C este una dezastruoasă. Ne-am săturat de pauze între contractele cost/volum/rezultate până acum, dar mereu au fost cauzate de negocieri. Acum suntem într-o situație atipică. Negocierile s-au încheiat de două luni de zile, protocoalele terapeutice sunt pregătite și cu toate acestea, Hotărârea de Guvern 720, care conține o listă de medicamente compensate pe care se află și medicamentele noastre și care trebuie reactualizată, stă pe masa autorităților fără aprobare. Și așa pacienții neasigurați nu au acces la tratament, și așa accesul la investigații este limitat”, a precizat Marinela Debu, președinte Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România.

La sfârșitul lunii iunie 2021 s-a încheiat vechiul contract prin care pacienții cu hepatită cronică virală de tip C puteau primi tratamentul antiviral. Astfel, din luna iulie niciun pacient cu hepatită C nu a mai avut nicio soluție terapeutică, deși negocierile noului contract cost/volum/rezultat s-au încheiat.

„Este imperios necesar ca Guvernul să aprobe de urgență modificarea și completarea anexei la Hotărârea de Guvern nr. 720/2008 („PROIECTUL DE HG”) prin care lista medicamentelor compensate să fie deblocată, listă pe care se află și moleculele necesare tratamentului pentru pacienții cu hepatită virală C. În această situație se află și pacienții cu boala Wilson. Aceștia au trimis factorilor decizionali zeci de memorii pentru a trage un semnal de alarmă asupra faptului că medicamentul vital pentru afecțiunea lor, Cupriden, se găsește extrem de greu, în condițiile în care pe piața românească nu se găsește niciun alt înlocuitor pentru acesta”, se arată într-un comunicat al APAH.

Potrivit sursei citate, și pacienții cu hepatită B , respectiv B plus Delta, își plătesc analizele pentru că multe dintre ele nu beneficiază de compensare. Nici cele care ar putea fi furnizate pe spitalizare de zi nu sunt acordate de cele mai multe dintre spitale, motivul fiind lipsa fondurilor.

Toate acestea pot și vor duce la agravarea afecțiunilor de care suferă pacienții, ceea ce poate avea drept urmare complicații amenințătoare de viață și chiar decese.

„Noi, medicii avem datoria să luptăm pentru cauza pacientului, pentru că vindecarea lui este scopul profesiei noastre. Suntem într-o situație inacceptabilă pentru 2021 și într-o perioadă în care societatea are nevoie să creadă în sistemul medical. Nu este de mirare că populația României s-a vaccinat într-o așa de mică măsură. Pentru că de prea multe ori am dezamăgit populația cu modalitatea de răspuns la nevoile medicale. Avem peste 600 de pacienți nou depistați care așteaptă tratament și vă dați seama de neîncrederea pe care încep să o aibă în sistemul medical și în noi”, a menționat prof. dr. Anca Trifan, șef de secție la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie Iași

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe