Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

APAH-RO: Numărul pacienților cu hepatită intrați pe tratament a scăzut considerabil

Viața Medicală
Dorina Novac vineri, 24 iulie 2020, ora 10:15

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) atenționează asupra scăderii numărului de pacienți diagnosticați cu hepatită în ultimele luni și a celor care au intrat pe tratament comparativ cu alți ani.

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România ( APAH-RO) precizează că conform datelor primite de la CNAS, în programul destinat hepatitei C care poate cuprinde până la 17.500 persoane, în perioada februarie-30 iunie 2020, au fost incluși doar 3.558 de pacienți: 883 în februarie, 1.279 martie, 181 aprilie, 402 mai și 813 iunie.

pacienti hepatita

 

În cazul hepatitei B, studiile clinice, întrerupte pentru o perioadă din cauza accesului dificil în spitale, au fost reluate.

„Încurajăm pacienții să-și contactez medicul curant (infecționist sau gastroenterolog) și să stabilească cea mai bună soluție pentru a avea acces la tratament în condiții de siguranță, mai ales în cazul investigațiilor ce trebuie realizate în spital. Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitelor facem apel la mobilizarea tuturor celor implicați, pentru ca, împreună, să reușim să scoatem această boală din viețile noastre”, a declarat Marinela Debu, președinte APAH-RO.

În 2016, Organizația Mondială a Sănătății ( OMS) a stabilit următoarele obiective de eliminare a hepatitelor până în 2030: 90% reducerea incidenței, 90% persoane diagnosticate dintre cele care au HVC, 80% din populația eligibilă cu HVC tratată, 65% reducerea deceselor provocate de afecțiuni hepatice ale ficatului. România este printre țările care s-au angajat în atingerea acestor deziderate.

Susra citată menționează că studiul „Câștigarea cursei de eliminare a hepatitei C”, realizat de Boston Consulting Group (BCG) și publicat recent, arată că majoritatea țărilor este departe de atingerea tragetului impus de OMS.

Din cele 29 de țări analizate, printre care și România, doar 10 ar putea să îndeplinească obiectivul.

În cazul țărilor incluse în studiu, mai puțin de 40% dintre persoanele cu HVC au fost testate. Rata de tratament este insuficientă pentru a atinge obiectivul OMS, doar 55% până în 2030 versus 80% cât a fost stabilit.

„Pentru atingerea targeturilor, cazurile diagnosticate ar trebui să crească cu 7% anual peste valoarea inițială din 2015, în timp ce numărul persoanelor tratate în fiecare an ar trebui să crească cu 25% în următorii 10 ani”, se arată în comunicatul de presă.

Potrivit APAH-RO, recomandarea specialiștilor BCG este ca țările să adopte o strategie bazată pe două aspecte: grupurile aflate la risc - persoane care îți administrează droguri injectabile, bărbați care fac sex cu bărbați, populație migratoare și populații de aceeași vârsta - și modelul de asistență medicală ce trebuie să includă abordarea one-stop-shop, modelul test-and-treat, o descentralizare a serviciilor la nivelul comunității pentru a atinge grupurile la risc și echipe multidisciplinare (personal medical și non-medical).

„În cazul României, ne putem lăuda cu planul strategic adoptat anul trecut și cu intenția de a monitoriza fiecare inițiativă desfășurată, dar ne lipsește încă un registru național al pacienților și nu este foarte clar dacă anul 2030 reprezintă termenul limită în procesul de eliminare a hepatitelor”, transmite sursa citată.

APAH-RO propune o serie de măsuri concrete care să vină în sprijinul bolnavilor cu hepatite din România:

 • Urgentarea soluțiilor pentru ca pacienții să aibă acces la inițierea terapiei antivirale;
 • Pacienții testați pentru COVID-19 să fie testați și pentru hepatită. Astfel vor fi acoperiți și pacienții neasigurați, o problemă la care nu s-au găsit încă soluții;
 • Să crească numărul centrelor unde medicii pot iniția tratamentul;
 • Să se ofere șansa de a prescrie terapia antivirala și altor specialități (de exemplu medicina internă);
 • Medicii de familie să fie încurajați și sprijiniți să facă testare. Markerii virali să fie introduși în evaluarea anuală a fiecărui pacient;
 • Să existe o pagină/ un site unde Ministerul Sănătății să anunțe săptămânal spitalele care primesc pacienții cu boli cronice.

În perioada 27 iulie-02 august 2020, APAH-RO va desfășura campanii de informare online pentru a încuraja testarea și a susține accesul la investigații și tratament.

În acest sens, APAH-RO a semnat scrisoarea deschisă inițiată de World Hepatitis Alliance prin care să se facă presiuni asupra guvernelor de a respecta termenul de eliminare stabilit pentru 2030.

După Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitelor a cărei dată oficială este 28 iulie, scrisoarea va fi trimisă fiecărui Ministru al Sănătății din lume.

Sursa foto: www.rawpixel.com

Etichete: OMS APAH-RO hepatita scrisoare deschisa

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
 • Tipărit + digital – 160 de lei
 • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
 • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
 • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
 • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
 • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.