Newsflash
Știri

Aparat unic pentru testarea funcțională pulmonară, la un spital din Timișoara

de Dorina Novac - ian. 31 2022
Aparat unic pentru testarea funcțională pulmonară, la un spital din Timișoara

Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara are, începând de luni, 31 ianuarie, un nou sistem complex de testare funcțională pulmonară, unic în vestul României.

Acesta permite realizarea mai multor investigații necesare stabilirii unui diagnostic complet și exact, au precizat reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara.

aparat timisoar

Dispozitivul permite, în primul rând, măsurarea cantității de oxigen din aerul inspirat, condus din plămâni în sânge.

„Practic, vorbim un analizator multigaz care măsoară ceea ce se numește difuziunea alveolo capilară. Testarea este una nedureroasă, neinvazivă și se realizează într-o cabină specială ce are pereți de sticlă. Sunt o serie de boli în care capacitatea de schimb gazos a plămânilor este redusă. De exemplu, fibroza pulmonară sau BPOC-ul”, a menționat dr. Noemi Suppini, medic specialist pneumolog, coordonator Laborator explorări funcționale, Spitalul Victor Babeș Timișoara.

O altă investigație ce se realizează cu același aparat este pletismografia corporală.

„Această analiză măsoară cât de mult aer se acumulează în plămâni după un inspir adânc și cât aer rămâne în plămâni după un expir complet. Cu alte cuvinte, această analiză măsoară cantitatea totală de aer care poate fi stocată de plămâni”, au precizat reprezentanții spitalului.

Tot prin intermediul acestei investigații se pot obține informații suplimentare spirometriei cu privire la funcția pulmonară, date ce sunt folosite în ghidarea tratamentului.

„Sistemul mai permite și ceea ce noi numim provocare bronșică. Scopul acestui test este de a evalua reacția căilor respiratorii la anumite substanțe iritante care pot declanșa bronhospasmul și wheezingul (respirația șuierătoare), rezultatele fiind utile în diagnosticul astmului bronșic. Nu în ultimul rând, aparatul permite și efectuarea unui test de rezistență a mușchilor respiratorii, atât în timpul inspirației, cât și expirației”, spune dr. Noemi Suppini, medic specialist pneumolog, coordonator Laborator explorări funcționale, Spitalul „Victor Babeș” Timișoara.

Sistemul complex de testare funcțională pulmonară a fost achiziționat cu fonduri europene.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe