Newsflash
Știri

APCR: pacienții cronici au nevoie de politici coerente de sănătate

de L. Budin - sept. 9 2021
APCR: pacienții cronici au nevoie de politici coerente de sănătate

Criza generată de pandemie a amplificat problemele cu care se confruntau pacienții cronici din România – iar criza politică actuală acutizează situația, arată reprezentanții Alianței Pacienților Cronici din România (APCR).

Lipsa fondurilor destinate programelor naționale de sănătate este semnalată de toate centrele regionale de boli infecțioase din România, spun reprezentanții APCR.

Printre cei mai afectați sunt pacienții bolnavi de cancer și pacienții cu HIV/SIDA.

pacient-cronic

teama permanentă

Pentru pacienții cu cancer și cu HIV/SIDA, frica de a nu mai primi tratamentul vital este o constantă în fiecare lună, se arată într-o scrisoare deschisă a APCR.

Medicii fac eforturi disperate de a calcula medicația la plic, la bucată, pentru a ajunge la fiecare pacient. Această practică încalcă toate normele legate de farmacovigilență, siguranța medicamentului și siguranța pacientului, periclitându-i sănătatea. Nu în ultimul rând, calcă în picioare demnitatea și calitatea vieții acestor oameni, punându-i pe drumuri, să aștepte cu orele la porțile spitalelor de boli infecțioase sau lăsându-i fără acces la analizele de monitorizare ale viremiei”, se arată în document.

Tratamente întrerupte

Unul din 4 pacienți români diagnosticați cu HIV/SIDA nu urmează în prezent un tratamentul specific bolii. Iar întreruperea tratamentului antiretroviral determină o creștere a riscului de deces, precum și a riscului de transmitere a infecției HIV, se spune în scrisoarea deschisă.

Trebuie menționat faptul că întreruperea tratamentului, chiar și pentru 1 – 2 zile, la pacienții cu HIV/SIDA, poate altera întreaga schemă terapeutică (scheme multidrog). Asta conduce la agravarea stării de sănătate, epuizarea tuturor variantelor de scheme, din cauza generării de rezistență virală la terapie -  iar dacă se impune internarea acestor pacienți, asistența medicală este aproape imposibilă, dat fiind faptul că spitalele de boli infecțioase sunt iar pline cu pacienți COVID-19”, se arată în scrisoarea deschisă.

Navetiști pentru medicamente

Sunt pacienți care, în fiecare săptămână, sunt chemați de la sute de kilometri la centrele regionale, pentru a-și ridica medicamentele. În scrisoare, se dă exemplul unui pacient din Tecuci, care e nevoit să vină săptămânal în Capitală, la spital, pentru a-și ridica tratamentul.

Situația acestui pacient nu e singulară. Pe lângă cheltuielile mari cu transportul, bolnavii riscă și să se infecteze cu coronavirus.

Cei din Alianță acuză faptul că se tergiversează reglementarea privind distribuția medicației la domiciliul pacienților cronici.

condamnați la moarte

În cazul pacienților cu cancer, lipsa medicamentelor echivalează cu o condamnare la moarte, mai arată cei din Alianță. Ei fac apel la politicieni să rezolve aceste probleme, să se concentreze pe partea de finanțare și de politici coerente de sănătate.

Reamintim autorităților Rezoluția Parlamentului European din 20 mai 2021, referitoare la accelerarea progreselor și combaterea inegalităților în vederea eradicării SIDA ca amenințare la adresa sănătății publice până în 2030, și necesitatea asigurării nivelului de cheltuieli și mobilizarea resurselor necesare pentru a atinge obiectivele pentru 2025 în toate statele membre ale UE”, se mai arată în document.

Alianța Pacienților Cronici din România va semnala situația curentă Parlamentului European.

Alianța își rezervă dreptul de a acționa în judecată pe toți cei responsabili pentru aceste derapaje, pentru încălcarea cu bună știință a dreptului la asistență medicală, la sănătate, la viață, drepturi consfințite atât de Constituția României, cât și de Legile in vigoare ale României și UE”, se subliniază în scrisoarea deschisă.   

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe