Newsflash
Știri

Apel al Colegiului Medicilor din București: activitatea de transplant trebuie revigorată

de L. Budin - iul. 16 2021
Apel al Colegiului Medicilor din București: activitatea de transplant trebuie revigorată

Activitatea de transplant în România trebuie revigorată, iar Colegiul Medicilor din Municipiul București, cel mai numeros colegiu teritorial din țară, cere măsuri prompte în acest sens.

Numai prin revigorarea acestei activități, la nivel național, poate crește șansa la viață a pacienților care au nevoie de transplant, arată Colegiul Medicilor din Municipiul București (CMMB), într-un comunicat.

donare-inima

Listele de așteptare pentru 2021 sunt următoarele:

  • aproape 5.000 de persoane pe lista de așteptare pentru transplant de rinichi;
  • peste 400 pentru transplant de ficat;
  • aproape 30 pentru transplant de cord;
  • 5 pentru transplant pulmonar.

Colegiul Medicilor din Municipiul București este alături de familiile pacienților care au trecut printr-o operație de transplant, precum și de cei aflați pe listele de așteptare, dar și de familiile donatorilor de organe, care, prin decizia lor, au ales sa dăruiască viață semenilor aflați în suferință”, se mai arată în comunicat.

De Ziua Națională a Donatorului de Organe, CMMB transmite un mesaj de susținere și încurajare a pacienților, dar și de mulțumire celor care trebuie să ia decizii vitale în momente atât de grele din viețile lor: donatori în viață și aparținători ai donatorilor aflați în moarte cerebrală. Gestul de a ajuta alți oameni necunoscuți, oferindu-le astfel șansa la viață, este unul neprețuit, iar transplantul înseamnă viață.

Să nu uităm că donarea de organe înseamnă salvarea de vieți. De aceea, este necesară creşterea numărului de donatori şi, implicit, a numărului de proceduri de transplant de organe, țesuturi şi celule pe teritoriul României, în acord cu necesitățile patologiei şi pacienţilor vizați. Însă creșterea numărului de donatori nu este suficientă, dacă nu avem infrastructura și resursa umană necesare pentru ca activitatea de transplant să funcționeze eficient. Nu trebuie uitat nici că, pentru ca activitatea de donare de organe să funcționeze, trebuie să existe transparență, corectitudine și o legislație bine pusă la punct, cu reguli și proceduri clare”, a declarat Prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București. 

Anul trecut, viețile a sute de pacienți din România au fost salvate prin transplant. Astfel, au fost 66 de donatori în moarte cerebrală de la care s-au prelevat organe şi ţesuturi. În plus, nouă transplanturi de ficat și 54 de transplanturi renale au putut fi realizate prin recoltarea de la donator în viață, se mai arată în comunicat. 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe