Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Apel pentru extinderea programului de vaccinare anti-HPV

Viața Medicală
L. Budin luni, 12 iulie 2021, ora 14:28

Asociația Mame pentru Mame a solicitat autorităților accelerarea punerii în practică a promisiunilor de extindere și optimizare a programului de vaccinare anti-HPV.

Solicitarea a fost făcută în cadrul dezbaterii online „Provocări pentru sistemul sanitar românesc”, se arată într-un comunicat. Fondurile bugetare necesare ar putea fi alocate odată cu rectificarea bugetară așteptată în luna august.

Ana Măiță a atras atenția că este nevoie de consens din partea clasei politice, astfel încât alocarea resurselor corespunzătoare extinderii programului să fie susținută în momentul aprobării bugetului rectificat.

Incidență îngrijorătoare

România are nevoie să-și intensifice semnificativ eforturile în direcția prevenirii infecțiilor cu virusul HPV, în contextul în care România înregistrează cea mai mare incidență din Uniunea Europeană la cancerul de col uterin și cea mai mare mortalitate determinată de această afecțiune cauzată, se arată în comunicat.

În Romania, infecțiile cu virusul HPV sunt responsabile anual pentru 3.380 de noi cazuri de cancer de col uterin si 500 de noi cazuri de alte tipuri de cancer, cauzând peste 1.800 de decese.

Platformă pentru programare

Propunerea de optimizare a programului se referă la crearea unei platforme digitale, în care solicitările/programările pentru vaccinare să poată fi făcute atât de părinți, cât și de medicii de familie. Acest lucru ar ușura efortul de solicitare și rezervare a vaccinului pentru copii, care, în prezent este destul de anevoios, împovărând medicul de familie, se arată în comunicat.

În plus, platforma online automatizată ar oferi mai multă predictibilitate autorităților în privința cererii de vaccinare.

Asociația Mame pentru Mame a propus, de asemenea, extinderea programului prin includerea fetelor cu vârsta peste 15 ani, precum și a băieților. În prezent, vaccinarea împotriva infecțiilor cauzate de Papilomavirusul uman (HPV) este oferită gratuit, la cerere, fetelor cu vârsta cuprinsă între 11-14 ani, în cadrul Programului Național de Vaccinare.

Susținere de la specialiști

Extinderea programului de vaccinare anti-HPV este susținută și de Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România care a organizat cu o săptămână în urmă a VI-a Conferință Națională a Societății Române de HPV.

Noi, ca medici ginecologi, suntem specialiștii care avem trista misiune să dăm una dintre cele mai grele vești unei femei: diagnosticul de cancer de col uterin. Iar vestea asta este cu atât mai grea când știm că tipul de cancer care va pune pacienta la grea încercare și chiar în pericol de moarte este un cancer care ar fi putut fi prevenit prin vaccinare. (...) Așa că reiterăm, alături de asociațiile pentru sănătatea femeilor și copiilor, că principala misiune a medicului, a Ministerului care ne păstorește este să prevină boala de câte ori poate să o facă”, a declarat prof. dr. Radu Vlădăreanu, președintele Societății de Obstetrică și Ginecologie.

Reforma necesară

Este nevoie de o reformă a programului de vaccinare anti-HPV acum, arată reprezentanții Asociației Mame pentru Mame.

Nu mai putem pierde șansa de a ne proteja copiii împotriva unui cancer mutilant și chiar mortal, dar pe care îl putem preveni prin vaccinare la timpul potrivit! Iar timpul potrivit este acum, nu mai târziu. (...) Nu cerem decât ceea ce Comisia Europeană a indicat prin Planul European pentru Combatarea Cancerului că este un drept al copiilor noștri: să fie protejați împotriva acestei infecții cauzatoare de cancer. Asociația noastră a venit în întâmpinarea Ministerului cu propuneri concrete, realiste și rapid realizabile încă din primăvară, iar Ministerul a răspuns pozitiv, cu promisiunea că vom putea să ne vaccinăm adolescenții împotriva HPV în număr mai mare, mai rapid și mai ușor”, au mai arătat reprezentanții asociației. 

Etichete: solicitare asociatie extindere program vaccinare anti-hpv sprijin specialisti incidenta cancer col uterin

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.