Newsflash
Știri

Apelul Federației „Solidaritatea Sanitară”

de Florentina Ionescu - feb. 24 2021
Apelul Federației „Solidaritatea Sanitară”

Federația „Solidaritatea Sanitară” din România adresează o întrebare autorităților: „Când va fi înființat un Consiliu Național pentru Siguranța Profesioniștilor din Sănătate?”

Principalul argument pentru un astfel de demers, spun reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară” îl constituie faptul că lucrătorii din sănătate reprezintă categoriile profesionale cele mai afectate de pandemiei COVID-19. 

lucratorii din sanatate afectati de pandemia de covid-19

Cifrele (existente pe Platforma de monitorizarea a impactului COVID-19 asupra lucrătorilor din sănătate ) pot demonstra cu ușurință necesitatea și urgența acestei măsuri, potrivit unui mesaj publicat pe o rețea de socializare:

  • Numărul lucrătorilor din sănătate infectați COVID-19 este de cel puțin 22.643.
  • Lucrătorii din sănătate infectați SARS-CoV-2 reprezintă cca. 3% din totalul cetățenilor infectați (în condițiile în care numărul de lucrători din sănătate este de cca. 1% din totalul populației din România).
  • Până acum au decedat în urma infectării, la datorie, cu virusul SARS-CoV-2 cel puțin 98 de profesioniști din sănătate (în procedura de verificare mai sunt încă 7 cazuri).

În aceeași postare publicată pe pagina oficială, reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară” din România atrag atenția asupra „neputinței autorităților de monitoriza situația lucrătorilor din sănătate (...) privind impactul pandemiei COVID-19 asupra acestora”.

Sursa citată observă că datele oficiale indică un număr mult mai mic de profesioniști din sănătate infectați decât cel real. Pe de o parte, spune Federația „Solidaritatea Sanitară”, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile a indicat ieri, 23 februarie (raportat la data de 21 februarie), un număr de 12.523 lucrători infectați aparținând categoriei personal sanitar.

Pe de altă parte, datele din Platforma de monitorizare a impactului COVID-19 asupra lucrătorilor din sănătate demonstrează că doar pentru sectorul sănătate numărul lucrătorilor care fac parte din categoria „personal sanitar” (excluzând astfel personalul nemedical) este de cel puțin 16.000 (în condițiile în care pentru 4.239 de lucrători infectați nu este cunoscută categoria profesională din care fac parte, iar datele au fost actualizate doar de 30% dintre unitățile sanitare publice), mai precizează Federația.

„Lipsa unei strategii de protecție a lucrătorilor din sănătate este vizibilă și în absența unei centralizări a lucrătorilor din sănătate decedați la datorie în lupta împotriva pandemiei COVID-19 realizată de o instituție a statului cu responsabilități în domeniu”, subliniază Federația „Solidaritatea Sanitară”.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe