Newsflash
Știri

Aplicaţia care determină nivelul optim de enzime pancreatice

de Dr. Alexandra GUȚĂ - ian. 25 2019
Aplicaţia care determină nivelul optim de enzime pancreatice

Fibroza chistică (muco­viscidoza) este una dintre cele mai frecvente boli genetice întâlnite la populaţia caucaziană, ce are o evoluţie cronică și potenţial letal.

Cu o frecvenţă ridicată în Europa, de 1 la 2.500 de nou-născuţi, aceasta reprezintă o problemă de sănătate publică. În cadrul bolii, apare insuficienţa pancreatică exocrină, care necesită tratament de substituţie cu enzime pan­creatice.
În cadrul proiectului MyCyFAPP (Aplicaţia mea pentru fibroză chistică) au participat 160 de copii cu fibroză chistică din șase centre europene de fibroză chistică, pe o perioadă de șase luni. Dezvoltarea aplicaţiei a durat patru ani, în acest proces fiind implicaţi 40 de profesioniști și peste 40 de voluntari. Prin crearea unor algoritmi, cercetătorii au reușit să prezică doza optimă de enzimă pancreatică în funcţie de alimentele pe care copilul urmează să le mănânce. Rezultatele preliminare arată că aplicaţia a reușit să mărească gradul de independenţă a copiilor și să le reducă simptomele gastrointestinale.
În cadrul aplicaţiei, pacienţii pot înregistra alimentele pe care le mănâncă la o masă, astfel încât se poate realiza o evaluare nutriţională a dietei, iar nutriţionistul copilului poate trimite recomandări sau corecţii în timp real. Aplicaţia dispune și de jocuri specifice, adaptate în funcţie de vârstă, prin care cei mici au acces la jocuri interactive cu lecţii despre nutriţie și alimentaţie sănătoasă. În prezent, sunt făcute demersuri astfel încât această aplicaţie să fie la dispoziţia tuturor pacienţilor cu fibroză chistică din Europa.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe