Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Aplicaţia care determină nivelul optim de enzime pancreatice

Viața Medicală
Dr. Alexandra GUȚĂ vineri, 25 ianuarie 2019

Fibroza chistică (muco­viscidoza) este una dintre cele mai frecvente boli genetice întâlnite la populaţia caucaziană, ce are o evoluţie cronică și potenţial letal.

Cu o frecvenţă ridicată în Europa, de 1 la 2.500 de nou-născuţi, aceasta reprezintă o problemă de sănătate publică. În cadrul bolii, apare insuficienţa pancreatică exocrină, care necesită tratament de substituţie cu enzime pan­creatice.
În cadrul proiectului MyCyFAPP (Aplicaţia mea pentru fibroză chistică) au participat 160 de copii cu fibroză chistică din șase centre europene de fibroză chistică, pe o perioadă de șase luni. Dezvoltarea aplicaţiei a durat patru ani, în acest proces fiind implicaţi 40 de profesioniști și peste 40 de voluntari. Prin crearea unor algoritmi, cercetătorii au reușit să prezică doza optimă de enzimă pancreatică în funcţie de alimentele pe care copilul urmează să le mănânce. Rezultatele preliminare arată că aplicaţia a reușit să mărească gradul de independenţă a copiilor și să le reducă simptomele gastrointestinale.
În cadrul aplicaţiei, pacienţii pot înregistra alimentele pe care le mănâncă la o masă, astfel încât se poate realiza o evaluare nutriţională a dietei, iar nutriţionistul copilului poate trimite recomandări sau corecţii în timp real. Aplicaţia dispune și de jocuri specifice, adaptate în funcţie de vârstă, prin care cei mici au acces la jocuri interactive cu lecţii despre nutriţie și alimentaţie sănătoasă. În prezent, sunt făcute demersuri astfel încât această aplicaţie să fie la dispoziţia tuturor pacienţilor cu fibroză chistică din Europa.

Etichete: enzime pancreatice fibroza chistica mucoviscidoza

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.