Newsflash
Știri

Aplicație contra căpușelor și secretul longevității

de Monica GEORGESCU - iul. 31 2017
Aplicație contra căpușelor și secretul longevității
     În Franța, s-a lansat o aplicație pentru telefonul mobil care monitorizează și oferă asistență în cazul mușcăturilor de căpușă. În ultimii ani, acestea au devenit o problemă serioasă de sănătate publică în Franța, unde peste 30.000 de cazuri de boală Lyme sunt diagnosticate anual. Borelioza afectează sistemul nervos, iar netratată poate induce complicații cardiace, paralizie facială, convulsii și chiar moarte. În ultimul deceniu, numărul cazurilor diagnosticate în Franța s-a triplat, căpușele reprezentând un pericol și pentru turiștii care aleg să-și petreacă vacanțele de vară în provinciile idilice ale țării.
     De aceea, experții de la Institutul francez pentru cercetări agricole au lansat săptămâna aceasta aplicația gratuită Signalement Tique. Ideea este de a monitoriza zonele unde mușcăturile de căpușă sunt raportate cel mai frecvent. Utilizatorii aplicației sunt încurajați să transmită unde erau când au fost mușcați, data incidentului și să trimită poze cu aceasta, pentru a putea fi identificată specia. Cazurile raportate voluntar prin aplicație vor fi apoi folosite pentru a crea modele matematice de previziune a riscului pe zone geografice, a declarat coordonatorul proiectului, Jean-François Cosson, pentru RTL.fr. Aplicația este momentan disponibilă doar în limba franceză, dar o varianta înengleză, pentru turiști, va fi lansată în septembrie.

 

     Aproape jumătate din totalul deceselor prin otrăvire din Maroc din ultimul an au avut drept cauză pesticidele, arată raportul anual al centrului de toxicologie și farmacovigilență al ministerului sănătății din țara africană. Directoarea centrului, Rachida Soulaymani Bencheikh, a explicat pentru Maghreb Arab Press că principala cauză o constituie accesul direct, adesea necontrolat, al publicului la pesticide. Conform aceluiași raport, în Maroc au fost înregistrate aproape 17.000 de cazuri de otrăvire în anul 2016, o fracție din acesta reprezentând numărul fatalităților.
     În Maroc, pesticidele – în special insecticidele de uz domestic – se vând la liber în piețe și în magazine alimentare. Otrăvirea poate surveni accidental, mai ales în cazul copiilor, dar nu numai, dacă luăm în calcul depozitarea improprie a acestor otrăvuri, alături de alimente, dar și intenționat, în context suicidal, a indicat Bencheikh. Aceasta face apel la societatea civilă, la instituțiile statului și la mass-media pentru a întări eforturile de limitare a accesului publicului la pesticide prin reglementarea și controlul strict al importurilor și vânzărilor, dar și pentru informarea cu privire la potențialul letal al acestor substanțe, ce necesită o depozitare specială.

 

     Un medic centenar din Japonia, care și-a tratat pacienții și după împlinirea vârstei de 100 de ani, a contribuit la implementarea sistemului medical modern și a tratat victime din al Doilea Război Mondial, a murit marți la vârsta de 105 ani, scrie Japan News. Shigeaki Hinohara a fost timp de mai multe decenii directorul, dar și imaginea spitalului internațional St. Luke din Tokyo. Născut cu un an înainte de scufundarea Titanicului, în 1911, Hinohara a început să lucreze la spitalul căruia i-a dedicat întreaga viață și carieră în anii ʼ40, la apogeul celui de-al Doilea Război Mondial. Aici a tratat victime ale bombardamentului din Tokyo, în urma căruia vaste zone ale orașului au fost transformate în ruine.
     După înfrângerea Japoniei, Hinohara a contribuit la transformarea spitalului St. Luke într-un centru internațional de excelență. Adept al medicinii preventive și susținător al unui stil de viață sănătos, Hinohara a introdus în Japonia un sistem bazat pe controale și analize periodice, considerat astăzi standardul medicinii preventive. A scris peste 70 de cărți, printre care un bestseller despre longevitate și stil de viață sănătos, pe care l-a editat la 101 ani și care s-a vândut în peste un milion de exemplare. Medicul japonez a rămas activ până în ultimul an de viață, participând la congrese și evenimente medicale și venind ocazional la spital pentru a consulta pacienți. Hinohara a declarat că secretul longevității sale este starea de bine, care include eliberarea de un stil de viață prea încorsetat de reguli.

 

     Sistemul sanitar din Marea Britanie a fost declarat pentru a doua oară consecutiv cel mai performant într-un studiu care a analizat unsprezece țări dezvoltate, scrie BBC. Celebrul NHS a primit puncte pentru siguranță, eficacitate și accesul uniform al populației la serviciile medicale. Studiul a fost realizat de un grup de cercetători americani de la Commonwealth Fund, un think-tank american. Aceștia au oferit propriului sistem național de sănătate ultimul loc printre țările analizate. Ei au motivat această decizie prin faptul că SUA are cheltuielile cele mai mari cu sănătatea comparativ cu restul țărilor, iar rezultatele lasă de dorit. De asemenea, accesul populației la serviciile sanitare este dificil și neuniform: cei cu venituri mici au acces dificil la servicii medicale de calitate sau la asigurări medicale.
     Pe locul al doilea în acest clasament este Australia cu al ei sistem de sănătate mixt, public–privat, Olanda fiind clasată pe locul al treilea. Pe locurile următoare se află la egalitate Norvegia și Noua Zeelandă. În fine, e loc de mai bine: deși sistemul de sănătate britanic a fost lăudat pentru performanțe, accesibilitate și costuri, el a pierdut puncte la rezultate – starea generală de sănătate a populației Marii Britanii nu este ideală, un număr mare de decese putând fi prevenite prin măsuri suplimentare.

 

     O companie din India le dă liber femeilor în prima zi a ciclului menstrual. Deși subiectul menstruației este tabu în cea mai mare parte a Indiei, Culture Machine, o companie media care are 75 de angajate, le încurajează să stea acasă în prima zi a ciclului, oferindu-le „concediu menstrual” plătit. Mai mult, aceasta a lansat o petiție către alte firme din India, încercând să le convingă să adopte aceeași măsura în beneficiul angajatelor sale, după cum scrie Indiatimes, citat de The Independent.
     Compania a postat și un videoclip pe YouTube, în care o parte din angajate vorbesc despre cum se simt în timpul menstruației, în special atunci când trebuie să-și ascundă durerea și restul simptomelor față de colegii și șefii de sex masculin. „Toată lumea știe că există diferențe biologice între femei și bărbați. Adevăratul progres al civilizației noastre va avea loc atunci când vom reuși să înțelegem și să respectăm aceste diferențe”, au declarat reprezentanții companiei pe rețeaua de socializare. Culture Machine este prima companie din India care implementează această politică și a fost aproape imediat urmată de Gazoop, o firmă de marketing digital. Politica „concediilor menstruale” se mai practică în Japonia, Coreea de Sud, Taiwan și China. Deși măsura a fost considerată progresistă, există și critici care afirmă exact contrarul, susținând că această politică încurajează discriminarea femeilor la locul de muncă.

 

     Broaștele țestoase exotice amenință ecosistemele Poloniei, afectând fauna indigenă. De când Polonia și-a deschis granițele, în 1989, se estimează că peste un milion de broaște țestoase exotice, din specii diferite, au fost eliberate în sălbăticie. Cele mai multe dintre acestea aparțin unor specii native Americilor, fiind importate inițial ca animale de companie. Frecvent însă, stăpânii se plictisesc de ele și le eliberează în lacuri sau râuri. Cum aceste specii nu au prădători naturali, se înmulțesc fără control, amenințând echilibrul ecosistemului, se arată într-un reportaj publicat de Reuters.
     O singură broască țestoasă poate consuma anual zece kilograme de icre și plevușcă, semnalează activiștii de mediu din Polonia, fostele animale de casă devenind în sălbăticie dăunători redutabili, ce pot dezechilibra sau chiar distruge ecosistemele lacurilor și iazurilor în care ajung. O altă problemă semnalată ține de riscul de transmitere a unor patogeni exotici faunei indigene, dar și oamenilor. De exemplu, broaștele țestoase exotice sunt purtătoarele unei forme de Chlamydia transmisibile la om, înmulțirea lor necontrolată în locuri unde oamenii își petrec timpul liber putând deveni un pericol de sănătate publică, după cum declară o cercetătoare de la Institutul polonez de medicină veterinară. În încercarea de a controla populația dăunătoare, activiștii de mediu și voluntarii au demarat un program de captură și îndepărtare a acestora din mediile pe care le infestează.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe