Newsflash
Știri

Aproximativ 2.500 de cazuri noi de cancer urotelial, diagnosticate anual în România

de Dorina Novac - mai 12 2022
Aproximativ 2.500 de cazuri noi de cancer urotelial, diagnosticate anual în România

Aproximativ 2.500 de cazuri noi de cancer urotelial sunt diagnosticate anual în România, iar opţiunile de tratament sunt limitate având în vedere profilul de vârstă al pacienţilor, a declarat consilierul prezidenţial Diana Loreta Păun.

Conf. dr. Diana Loreta Păun a menționat, la masa rotundă „Diagnostic precoce şi terapii inovatoare pentru pacienţii cu cancer renal şi urotelial”, organizată de FABC, că din informaţiile disponibile, cancerul urotelial ocupă locul cinci ca incidenţă la nivel mondial, reprezentând 6,6% din totalul cazurilor de cancer şi a şasea cea mai frecventă formă de cancer din UE.

cancer urotelial

„În România, aproximativ 2.500 de cazuri noi sunt diagnosticate anual cu carcinom urotelial. Având în vedere profilul de vârstă al pacienţilor, opţiunile de tratamente sunt limitate, calitatea vieţii persoanelor afectate de această boală este impactată major, iar rata de supravieţuire este modestă. Ca şi în cazul celor mai multe afecţiuni oncologice, este nevoie de eforturi susţinute pentru abordarea unor direcţii strategice imediate având ca scop reducerea prevalenţei pe termen mediu şi lung”, a afirmat Diana Păun, scrie Agerpres.

Potrivit consilierului prezidenţial, este necesară, în primul rând, implementarea unor politici de prevenţie şi a educaţiei pentru sănătate, având ca scop adoptarea unor comportamente sănătoase şi reducerea factorilor de risc.

În al doilea rând, a completat Diana Păun, trebuie acţionat pentru susţinerea unor rate de supravieţuire mai mari şi îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor care se confruntă cu această afecţiune, aceasta însemnând diagnostic precoce, un traseu eficientizat al pacientului, integrarea unor soluţii terapeutice inovatoare în protocoalele clinice, având în vedere nivelul de tolerabilitate scăzut al acestor bolnavi pentru chimioterapie.

Managementul de caz multidisciplinar este o altă direcţie indicată de Păun, care a precizat că acest lucru este necesar dată fiind multitudinea de morbidităţi asociate.

Potivit sursei citate, aceasta a explicat că este nevoie şi de extinderea componentei de paliaţie şi de operaţionalizarea registrului de boală care să permită colectarea datelor epidemiologice şi fundamentarea de politici bazate pe dovezi.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Marius Tiberiu Brădăţan, a subliniat importanţa depistării precoce a cazurilor de cancer şi a activităţii de prevenţie.

„Ştim cu toţii că am trecut printr-o perioadă de pandemie în care accesul pacienţilor cu boli cronice, cu alte boli decât infecţia cu SARS-COV-2 a fost mult îngreunat şi s-a constatat o scădere, dar, de fapt, o scădere artificială a numărului de pacienţi diagnosticaţi. Iată că ne revenim şi, de fapt, constatăm că nu este o scădere, ci, probabil, vom avea o creştere a diagnosticării unor astfel de cancere, inclusiv cancerele care ţin de sfera urogenitală. În conformitate şi cu planurile europene noi ne propunem ca, pe lângă o depistare precoce a cancerului, să avem şi o activitate de prevenţie cât mai susţinută. Dacă informăm mai bine publicul larg poate că vom avea şi o diagnosticare mai uşoară şi vom avea şi evitarea apariţiei unor astfel de cazuri de cancere şi desigur cu cât mai repede le putem diagnostica cu atât mai facil este tratamentul şi cu atât rata de succes a tratamentului este mai bună”, a arătat secretarul de stat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe