Newsflash
Știri

Arădenii iau cu asalt cabinetele medicilor de familie, pentru iodura de potasiu

de L. Budin - aug. 10 2022
Arădenii iau cu asalt cabinetele medicilor de familie, pentru iodura de potasiu

Mai multe cabinete ale medicilor de familie din Arad au fost luate cu asalt de pacienţi care cer reţete pentru eliberarea pastilelor de iodură de potasiu. Sunt și solicitanţi de peste 40 de ani.

Preşedintele Societăţii Medicilor de Familie (SMF) Arad, dr. Adrian Dărăbanţiu, a declarat pentru Agerpres că numeroşi medici de familie s-au plâns că nu îşi mai pot desfăşura adecvat activitatea din cauza numărului mare de persoane care vin pentru aceste reţete sau care dau telefoane pentru a se interesa de ele.

medicamente-pensionari1

Este o nebunie declanşată în mod gratuit de nişte declaraţii venite de la Ministerul Sănătăţii, deşi nu există niciun pericol iminent de expunere la valori mari de radiaţii. Eu în prima zi după declaraţii am avut aproape 20 de pacienţi la uşă care au venit pentru reţete, ca să ridice tabletele cu iod din farmacie”, a spus Adrian Dărăbanțiu.

Jumătate dintre solicitanți sunt persoane de peste 40 de ani sau pensionari, care nu-s beneficiarii acestor pastile, a subliniat președintele SMF.

Totuşi, ei vin să ceară lămuriri şi spun că e dreptul lor să primească, iar noi pierdem mult timp să le explicăm că doar cei sub 40 de ani primesc tabletele”, a continuat dr. Dărăbanţiu.

El spune că numeroşi medici de familie din judeţ „s-au revoltat din cauza situaţiei create”.

Facem apel la oameni să înţeleagă că nu există niciun motiv de isterie şi îi rugăm să înţeleagă că prioritatea noastră este să ne îngrijim pacienţii care vin la noi în mod programat. Este aproape imposibil să primim zeci de pacienţi pe zi pentru aceste reţete, care nu sunt o urgenţă, în condiţiile în care avem pacienţi programaţi cu boli reale”, a subliniat preşedintele SMF Arad.

Tabletele ar fi trebuit ridicate direct din farmacii, fără implicarea medicilor de familie.

Este o procedură birocratică în care am fost implicaţi inutil, complicând şi viaţa beneficiarilor, care trebuie să facă două drumuri - la medicul de familie şi farmacie - pierzând câteva ore din zi. Ar trebui să le poată ridica direct de la farmacie, cu buletinul, şi să existe o bază de date online cu cei care au ridicat tabletele”, a spus Adrian Dărăbanţiu.

Medicii de familie propun digitalizarea distribuției pastilelor de iodură de potasiu

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe