Newsflash
Știri

Asaltul bacteriilor multirezistente

de - nov. 9 2018
Asaltul bacteriilor multirezistente
Infecţiile cu bacterii rezistente la antibiotice au atins cote alarmante în Europa. România se află în topul ţărilor afectate.
 
La nivel european, peste 33.000 de decese sunt cauzate anual de infecţiile cu bacterii rezistente la antibiotice, anunţă ECDC (European Centre For Disease Prevention and Control), conform unui studiu ce a avut la bază datele pentru 2015 ale EARS-Net (European antimicrobial Resistance Surveillance Network).
    Studiul a fost publicat în The Lancet Infectious Diseases, iar povara acestei probleme de sănătate publică a fost estimată prin numărul de cazuri de infecţii cu bacterii multirezistente şi DALY (ani de viaţă afectaţi de dizabilitate).

Majoritatea infecţiilor rezistente la antibiotice sunt prevenibile
    Bilanţul: 671.689 de cazuri de infecţii cu bacterii rezistente în perioada 2007–2015 şi 874.541 de ani afectaţi de dizabilitate. Situaţia este dramatică, aproximativ 39% din povară fiind reprezentată de infecţii cu bacterii rezistente la antibiotice de ultimă linie terapeutică, precum carbapenemele şi colistina. Multe dintre aceste cazuri devin incurabile, neexistând la momentul actual alte antibiotice eficiente.
    Numărul deceselor atribuibile infecţiilor cu Klebsiella pneumoniae rezistent la carbapeneme a crescut de şase ori, comparativ cu 2007, în timp ce în cazul infecţiilor cu Escherichia coli rezistent la cefalosporine s-a înregistrat o creştere de patru ori a deceselor.
    Un alt element îngrijorător este că 75% din aceste cazuri de infecţii bacteriene multirezistente sunt legate de îngrijirile medicale, fiind reiterat stewardshipul la antibiotice în unităţile sanitare.
    Conform estimărilor, povara acestor infecţii este comparabilă cu cea provocată de totalitatea cazurilor de gripă, tuberculoză şi HIV/SIDA. Pe lângă proporţia semnificativă a infecţiilor cu bacterii rezistente legate de îngrijirile medicale, o parte importantă dintre acestea sunt legate de comunitate. Multe dintre aceste infecţii sunt prevenibile.
    Pentru România datele arată 25.077 de cazuri de infecţii cu bacterii rezistente şi 1.470 de decese pentru anul 2015, ocupând un loc fruntaş după Grecia şi Italia.
    Studiul a luat în calcul opt specii bacteriene, printre care şi Escherichia coli rezistent la cefalosporinele de generaţia a treia, Pseudomonas aeruginosa multirezistent şi Staphylococcus aureus meticilino-rezistent (MRSA), şi toate cele cinci tipuri de infecţii: sanguine, de tract urinar, chirurgicale şi altele.
    Povara acestor infecţii a fost ridicată în cazul copiilor cu vârsta de sub un an și a adulţilor peste 65 de ani, categorii de risc în general.

Incidenţa MRSA este în continuă creştere
    Italia și Grecia înregistrează o povară mult mai mare a infecţiilor cu bacterii rezistente la antibiotice, comparativ cu alte ţări europene. Alte exemple sunt Malta și Portugalia, cu o prevalenţă crescută a infecţiilor cauzate de MRSA.
    Privind în ansamblu, aceste infecţii sunt concentrate în sud-estul Europei. Datele studiului efectuat de ECDC arată că incidenţa estimată a MRSA a crescut din 2007, comparativ cu 2015, în special la sugari și adulţi peste 55 de ani.
    Pe lângă proporţia semnificativă a infecţiilor cu bacterii rezistente legate de îngrijirile medicale, o parte importantă dintre acestea sunt legate de comunitate. Multe dintre aceste infecţii sunt prevenibile.
    Mesajul ECDC este clar: prioritizarea intervenţiilor pentru bolile infecţioase şi conştientizarea magnitudinii acestei probleme.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe