Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Asistenţa medicală transfrontalieră

Viața Medicală
Dr. Maria DRAGOTĂ vineri, 28 ianuarie 2011

   Parlamentul European a aprobat, la 19 ianuarie a.c., Directiva UE privind drepturile pacienţilor în cadrul asistenţei medicale transfrontaliere. Dl John Dalli, comisarul european pentru sănătate şi consumatori, a declarat că acest vot „marchează un important pas înainte pentru drepturile pacienţilor în Europa“. Directiva clarifică drepturile cetăţenilor de acces la tratament sigur şi de bună calitate în întreaga UE, dar şi de rambursare a acestuia. „Uneori, cetăţenii trebuie să meargă în străinătate, pentru că experienţa sau asistenţa medicală de care au nevoie nu este disponibilă în cadrul frontierelor naţionale, sau deoarece spitalul cel mai apropiat se află dincolo de o frontieră. Această directivă îi va ajuta pe pacienţii care au nevoie de tratament de specialitate, de exemplu pe cei care solicită diagnostic sau tratament pentru o boală rară. Ea va aduce o colaborare mai strânsă între statele membre în ceea ce priveşte sănătatea, de exemplu prin recunoaşterea reciprocă a prescripţiilor. Experţii în sănătate din întreaga Europă vor putea să facă schimb de bune practici şi să beneficieze de pe urma inovaţiilor în evaluarea tehnologiei medicale şi e-sănătate. Încurajez statele membre să pună rapid în aplicare această directivă“, a mai spus dl John Dalli. (...)
 
 

   Parlamentul European a aprobat, la 19 ianuarie a.c., Directiva UE privind drepturile pacienţilor în cadrul asistenţei medicale transfrontaliere. Dl John Dalli, comisarul european pentru sănătate şi consumatori, a declarat că acest vot „marchează un important pas înainte pentru drepturile pacienţilor în Europa“. Directiva clarifică drepturile cetăţenilor de acces la tratament sigur şi de bună calitate în întreaga UE, dar şi de rambursare a acestuia. „Uneori, cetăţenii trebuie să meargă în străinătate, pentru că experienţa sau asistenţa medicală de care au nevoie nu este disponibilă în cadrul frontierelor naţionale, sau deoarece spitalul cel mai apropiat se află dincolo de o frontieră. Această directivă îi va ajuta pe pacienţii care au nevoie de tratament de specialitate, de exemplu pe cei care solicită diagnostic sau tratament pentru o boală rară. Ea va aduce o colaborare mai strânsă între statele membre în ceea ce priveşte sănătatea, de exemplu prin recunoaşterea reciprocă a prescripţiilor. Experţii în sănătate din întreaga Europă vor putea să facă schimb de bune practici şi să beneficieze de pe urma inovaţiilor în evaluarea tehnologiei medicale şi e-sănătate. Încurajez statele membre să pună rapid în aplicare această directivă“, a mai spus dl John Dalli.
   Pacienţii care călătoresc într-o altă ţară a UE pentru a primi asistenţă medicală se vor bucura de tratament egal cu cetăţenii ţării în care sunt trataţi. Pacienţii din UE vor beneficia de acest nou act legislativ în câteva alte moduri. Acesta va înlesni colaborarea şi schimbul de informaţii privind standardele de calitate şi de siguranţă ale asistenţei medicale între autorităţile naţionale în materie de sănătate. El sprijină dezvoltarea „reţelelor europene de referinţă“, ce reuneşte, pe bază de voluntariat, centre supraspecializate deja consacrate din Europa. Experţii în materie de sănătate vor putea să-şi comunice reciproc cele mai bune practici în materie de asistenţă medicală şi să pună la dispoziţie standarde de excelenţă. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.